Tekstil ve Moda

Şişe Çevirmece Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır

Şişe çevirme oyunu. 
Şişe çevirmece oyunu (spin the bottle), yuvarlak oturma düzeninde oturan belli sayıda kişinin ortalarında bir şişeyi çevirmesi ve şişenin ucu kimi gösterirse o kişinin belirlenen görevleri gerçekleştirmesi üzerine kurulu bir oyundur. Çeşitli ülkelerde farklı kurallarla oynanmakla beraber şişe çevirme oyunu neredeyse tüm dünyada oynanan oyunlar arasındadır. Şişe çevirme oyunu herhangi bir boş cam şişe ile oynanabilmektedir. Ancak burada önemli olan nokta şişenin 360 dereceden fazla bir ya da daha fazla defa dönebilir yapıda olmasıdır. Şişenin yapısıyla beraber oyunun oynandığı alan başka bir deyişle şişenin çevrildiği zemin de şişenin dönüşü açısından önemlidir. 

Şişe Çevirme Oyunu Nasıl Oynanır 
En az 3-4 kişilik bir grup tarafından oynanabilen ve grup oyunu olarak adlandırılabilecek olan şişe çevirme oyununun Amerikan filmleriyle dünyaya yayıldığını söylemek mümkündür. 

Şişeyi çeviren oyuncunun şişenin ucunun gösterdiği oyuncuya doğruluk mu cesaret mi sorusunu sorarak başladığı bir oyun olarak ifade edilebilir. Oyundaki doğruluk mu cesaret mi sorusu aslında oyunun temelidir. Ancak online platformda cesaret ile ilgili özellikler kullanılamayacağı için doğruluk seçeneği üzerinden oynanabilmektedir. 

Aynı ortamda oynanırken, doğruluk mu cesaret mi sorusuna kendi özgür iradesi ile cevap veren kişi; karşı tarafın kendisine neler sorabileceği veya yaptırabileceğini dikkate alarak karar verir. Şişenin ucu kimde durduysa o oyuncu doğruluk veya cesaretten birini seçerek kendisine yöneltilecek olan soruyu ya da verilecek görevi bekler. Şişeyi çeviren oyuncu ise seçilmiş olan doğruluk ya da cesaret için soru ya da yapmasını istediği görevi iletir. Daha sonra aynı adımlar tekrarlanır ama bu kez şişeyi bir önceki turda seçilen oyuncu çevirir. 

Doğruluk mu Cesaret mi Soruları 
Doğruluk mu cesaret mi soruları aslında sınırsız olarak değerlendirilebilir. Zira kişilerin arkadaş olması ve birbirlerini iyi tanımaları soruların zorlaşmasına katkı sağlar. Soruları sorarken sınırların zorlanması aslında eğlencenin dozunu arttıran en temel unsurdur. Doğruluk seçildiğinde genellikle sevgilini hiç aldattın mı? ya da Daha önce biriyle öpüştün mü? gibi aykırı sorular sorulması muhtemeldir. Seçim cesaretten yana ise şişenin uç kısmındaki kişiyi çok daha zorlu bir sürecin beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Örneğin arkadaşınıza, telefonunu çıkar ve ismi E ile başlayan ilk kişiyi ara ve sevdiğini söyle, camdan kafanı çıkararak anır gibi aykırı görevler verebilirsiniz. Bu arkadaşlarınızın zor anlar yaşamalarına neden olurken sizin de eğlenmenizi sağlar. Peki, kişi verilen görevi yapmazsa veya sorulan soruya doğru cevap vermezse ne olur? 

Doğruluk mu Cesaret mi Oynama Kuralları 
Doğruluk mu cesaret mi oyununu oynayacaksanız daha önceden belirlenmiş kurallara uymanız gerekir. Aksi takdirde elenmeniz olasıdır. Oyunda 2 farklı seçenek olduğundan elenmemek için verilen görevi yapmanız ya da sorulan sorulara tatmin edici cevaplar vermeniz gerekir. Oyundaki kişi sayısı 2 kalana kadar oyun devam ederken sona kalan kazanmış sayılır. 

0 yorum: