Tekstil ve Moda

Sim Baskı Nedir, Sim Baskının Özellikleri

Sim baskı uygulanan kumaş. 
Sim baskı, sim baskı tutkalına sim karıştırıldıktan sonra baskı kalıbıyla kumaşa aktarılan özel bir baskı çeşididir. Simler ışığı farklı açılarda yansıtarak yüzeyin parlamasını ya da ışıldamasını sağlayan küçük, düz granüllerdir. Kumaş üzerine tek başına uygulanabileceği gibi çok renkli desenler elde etmek amacıyla pigment baskı ile kombine edilerek de uygulanabilir. Sim boyutu, desendeki detaylar ve kumaş tipine göre kalıp mesh numarası dikkatlice seçilmelidir. Kumaşa ışıltılı ve parıldayan bir görünüm verir. Sim baskılı kumaşlar genellikle kadın abiye ve çocuk giysilerinde tercih edilir. Şık ve zarif bir görünüm vererek kumaşa katma değer kazandırır. 
Sim baskılı kumaş. 
Sim baskının görünüşü, üzerindeki simlerden dolayı parlak ve canlıdır. Görünüş olarak yaldız, sedef ve sim baskı birbirine çok benzer ve ayırt etmek zordur. Sim baskıyı elinize bulaşan simlerden ayırt edebilirsiniz. Sim baskıda baskıya renk veren, kullanılan simdir. Üretici firmaların çok geniş sim renk paleti mevcuttur. Sim, baskı patında kullanılan yapıştırıcı ve sonrasında yapılan fikse işlemiyle kumaşa ne kadar iyi bağlanırsa yapılan baskının yıkama ve sürtünme haslıkları da o kadar iyi olacaktır. Kullanım esnasında simlerin dökülmesi ya da bulaşması azalacaktır. 
Sim baskı ile desen verilen kumaş. 
Sim baskının yapılışı 
Sim baskı patını aktarmada kullanılan baskı kalıpları düz baskıda kullanılan kalıplarla aynıdır. Ancak geniş gözenekli gaze bezi (ipek) ile yapılmış, önceden desen aktarılmış ve pozlandırılmış hazır kalıplar kullanılmalıdır. 

Sim baskı yapılacak kumaş, baskı masasına yerleştirilir. Kumaş, baskı esnasında kaymaması için yapıştırıcıyla masaya sabitlenir. Baskı şablonu kumaşın üzerine yerleştirilir. Hazırlanan simli baskı patı, şablonun pat garaj alanına döküldükten sonra rakle yardımıyla baskı yapılır. Baskı sonrasında kalıbın veya baskı sırasında kullanılan diğer malzemelerin tazyikli su ile iyice temizlenmesi gerekir aksi takdirde kalıpta tıkanmalar meydana gelebilir. 

0 yorum: