Tekstil ve Moda

Lake Nedir, Lake Ne Demek

Lake, selüloz boyası ile boyanmış ve selüloz verniği ile dayanıklı hale getirilmiş örtücü, koruyucu katmana denir. Lake, lak veya laka denilen esmer kırmızı renkte maddeyle cilalanmış eşyalardır. Lake ile cilalanacak olan tahta veya madeni eşya önce İyice perdahlanır. Perdahlanmış olan yüzeye aşağı, yukarı 20 kere lak sürmek gerekecektir. Her sürmeden sonra kurumayı beklemek, bir önceki tabaka iyice kuruduktan sonra yeni tabaka lak sürmek şarttır. Lake eşyalar genellikle sedef veya fildişi kakmalarla süslenir. Oldukça parlak mobilya cilası olan lake, renksiz veya renkli olabiliyor. Çin'de başlayan lake ile cilalama şekli, Avrupa'da 1600'lü yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. 

Lake pürüzsüz görünümüyle sıradan bir mobilyayı muhteşem bir mobilyaya dönüştürebiliyor vede evin neresinde kullanırsanız kullanın, güzel ve hoş bir görünüm yakalayabilirsiniz. Lake cila, çok sayıda kimyasalı, itina ile yapılan bir zımpara vede çok katmanlı astar yapmayı gerektiren bir yöntemdir; tam anlamıyla yetenek ve ustalık gerektiren bir iştir. 

Lake boyası nasıl yapılır 
- Mobilyaya uygulanmak istenen lake boya için zeminin uygun olması gerekir. Zemini uygun hale getirmek içinse önce zemin temizlenip daha sonra zımparalama işlemi yapılmalıdır. 
- Zımparalamadan sonra astar bir boya ile mobilya boyanmalıdır. 
- Macun uygulanması gereken bir bölge varsa macunlanır. 
- Mobilyaya son kat bir boya yapılması gerekir. Bu işlem yapılmasa da yapıldığında da gayet güzel sonuçlar verir. 
- Boyama sonrası pürüzler tekrar zımpara ile alınır ve ardından son kat boyama yapılır. İyice zımparalanarak pürüzler yok edilir ve parlatma işlemine geçilir. 
- Parlatma işleminden sonra mobilyada son rötuşlar yapılır ve hazır hale gelir. 

0 yorum: