Tekstil ve Moda

Ağır Metal Nedir, Ağır Metaller Nelerdir

Ağır metaller; kurşun, bakır, demir. altın, gümüş gibi yoğunluğu 4'den büyük ve periyodik çizelgenin alt yarısında olan metallere denir. Ağır metaller vücudun az da olsa ihtiyaç duyduğu çinko, bakır, alüminyum, krom, demir, manganez gibi elementler ile vücudun hiç ihtiyaç duymadığı kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyum gibi metallerdir. Ağır metal deyimiyle genel olarak vücudun gereksinimi olmayan endüstriyel ve sanayi ürünleriyle alınan toksik etkili elementler kast edilir. 

Vücudumuz işlevlerini yerine getirebilmek, doğru çalışabilmek için bazı metallere ihtiyaç duyar. Bunların eksikliğinde pek çok rahatsızlıklar, hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle demir, çinko, bakır gibi metallerin yetersizliği kansızlıktan, cilt bulgularına, saç dökülmesinden bağışıklığın zayıflamasına, nörolojik bazı sorunlara kadar bulgulara yol açabilir. 

Bir de varlığı vücudumuz için toksin yani zararlı olan ağır metaller vardır. Hava kirliliği, sigara, amalgam denilen cıva-gümüş içerikli diş dolguları, ağır metallerden üretilen mutfak gereçleri, bazı gıda maddeleri, kullandığımız tencere ve pişirme kapları, sağlıksız ayakkabılar, üretilme koşulları bilinmeyen ithal kumaşlar gibi pek çok kaynaktan aldığımız bu zararlı metaller bedene alındıktan sonra pek çok hayati organ ve dokuda birikerek yıllarca vücudumuzda kalıp, genelde hekimlerin ilk planda aklına gelmese de çoğu hastalığın oluşumuna zemin hazırlarlar. 

Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir. Ağır metaller genel olarak sağlığı iki şekilde etkiler, ya akut yani ani zehirlenmeye neden olur ya da vücutta yavaş yavaş birikip sinsi bir şekilde toksik etki oluşturur. 

Hangi Metaller Ağır Metal Sınıfına Girer 
- Cıva, 
- Kurşun, 
- Alüminyum, 
- Arsenik, 
- Kadmiyum, 
- Krom, 
- Altın, 
- Gümüş, 
- Nikel, 
- Paladyum, 

1 yorum:

Kurşun, en çok yapraklara ve meyvelerin yüzeyine yapışıyor, bir miktarı da bitkilerin kökleri tarafından topraktan alınıyor. Yiyecekleri dikkatle yıkamak, meyve ve sebzelerdeki kurşunu büyük oranda azaltabiliyor.