Polilaktik (polilaktid), zincirinde en az % 85 (kütlece), doğal şekerden türetilen ve erime noktası en az 135 °C olan laktik asid ester birimlerine sahip lineer makro moleküllerden oluşan lif.
Tarım ürünlerinden elde edilen nişastanın fermantasyonuyla laktik asit ve sonrasında vakum ve sıcaklık altında polimerleşme ile elde edilen PLA reçineler, petrol türevi reçinelere alternatif olarak ambalaj, film ve tekstil sektöründe son yıllarda kullanımını artırmaktadır. Son zamanlarda, PLA bazlı teknolojiler, geleneksel polimerlere eşdeğer veya üstün kimyasal, mekanik ve biyolojik özelliklerin elde edilmesine yönelik sürekli geliştirilmektedir. Biyolojik olarak bozunabilen, doğaya atık olarak bırakıldığında güneş ışınları altında nemin de yardımıyla kısa sürede bozunarak gübreye dönüşümü gerçekleşmektedir. Söz konusu PLA polimeri dünyada sayılı tesislerde 180 bin ton/yıl mertebelerinde üretiliyor olup, anlatılan özelliklerinden dolayı da üretimi giderek yaygınlaşmaya başlamış bir hammaddedir.
Polilaktikasit (PLA) polimeri, belli koşullar altında (sıcaklık, nem, mikroorganizmalar) belirli bir süre sonra biyolojik olarak bozunmaya uğramaktadır. Bu ürün bozunduğu zaman gübrelenebilir forma gelmektedir. Tarım sektörü başta olmak üzere PLA biyobozunur - gübrelenebilir özelliği bitki/toprak örtüsünü koruma ve güçlendirme amaçlı tasarlanan kumaşlarda son yıllarda çokça kullanılmaktadır.
1 yorum:
poliaktid elyaf yazılıyor bazı yerlerde lifin Türkçe ismi tam oturmamış sanırım.
Yorum Gönder