Tekstil ve Moda

Temel Örme Kumaş Yapıları

Atkılı örmede iplik düzeni ve ilmeklerin bağlanması. 
1) Atkı Örme Kumaş Yapıları 

Düz Örgü (RL Örgü, Süprem, Single-Jersey): En çok kullanılan bu temel örme yapısı kalın iplik ile düz yataklı makinalarda örülmüşse düz örgü, ince iplik ile yuvarlak yataklı makinelerde örülmüşse süprem veya single-jersey olarak adlandırılır. Oldukça esnek olan yapının ön ve arka yüzleri farklı görünümdedir. Dengesiz olan düz örgülerde kenar kıvrılması ve dönme problemleri ile karşılaşılır. 

Rib Örgü (RR Örgü): Enine elastikiyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle lastik örgü olarak adlandırılan bu tip örgüler çift yataklı örme makinelerinde üretilirler. Ön ve arka yatakta iğne eksiltme yöntemi ile çok değişik rib örgüler elde etmek mümkündür. En yaygın olarak kullanılanları ise; her iki yatakta tüm iğnelerin (veya daha esnek bir yapı isteniyorsa ön ve arka yataklarda karşılıklı olarak birer iğne eksiltilerek) çalışması ile elde edilen 1×1 Rib (RR Örgü, Ribana) ile ön ve arka yataklarda iki iğne çalışıp bir iğne iptal edilerek örülen 2×2 Rib (Kaşkorse) örgülerdir. 

Haroşa Örgü (LL Örgü): İki ucu dilli iğneli veya aktarma iğnesi bulunan V yataklı örme makinelerinde üretilir. Boyuna elastikiyeti yüksek olan örgü türüdür. 

İnterlok Örgü: İğneleri interlok düzeninde sıralanmış silindir-kapak makinalarında üretilen bu örgü, iç içe geçmiş iki 1×1 rib yapısından oluşmaktadır. Enine elastikiyeti daha düşük olup; pijama, eşofman, sweatshirt gibi giysilerde kullanılır. Single-pike, fransız çift pikesi, isviçre pikesi gibi türleri mevcuttur.

Astarlı Örgü (Futter): Ön yüzü düz örgü yapısında olan bu örgünün arka yüzünde belirli bir düzene göre yapılan iplik atlamaları mevcuttur. Arka yüzde kullanılan ve astar ipliği olarak adlandırılan iplik, zemin ipliğine göre daha kalın seçilir. Astar ipliğinin ön yüze bağlantısı askılarla yapılır ve bu da tek yataklı yuvarlak örme makinalarına özel bir mekanizmanın ilavesi ile gerçekleşir, bu tip kumaşlar arka yüzü şardonlanarak veya şardonlanmadan eşofman, sweatshirt gibi dış giysilerde kullanılır.
Çözgülü örmede iplik düzeni ve ilmeklerin bağlanması. 
2) Çözgülü Örme Kumaş Yapıları 

Her iğneye bir veya daha fazla iplik beslenerek oluşturulan çözgülü örme yapıları, atkı örme yapılarına göre daha az esnektir, iplik besleyen yatırım iğnelerinin örme iğnelerinin arka tarafında yaptığı alt yatırım miktarına göre farklı desenler elde edilir. Alt yatırım miktarı arttıkça daha stabil bir yapı sağlanır.

3 yorum:

Örme Makinaları Üretim Hesapları Hakkında Bilgiler
a) Makina İnceliği (F): Belirli mesafedeki iğne sayısı olup mesafe ölçüsü olarak genellikle İngiliz ölçü birimi "inch" (1 inç = 2,54 cm) kullanılır. İncelik, üretimde kullanılacak iplik numarasını, çalışma hızını, örgü cinsini, elde edilecek dokunun enini ve en çekmesini doğrudan etkileyen faktörüdür.
b) Makina Çapı (D): Yuvarlak örme makinalarında çıkacak dokunun enini belirleyen bir ölçüdür. Mamulün kullanım yerine göre değişik çaplarda makinalar seçilir. Birim olarak (inç = ") kullanılır.
c) Çalışma Hızı (v): Düz örme makinalarında kilit sisteminin, yuvarlak örme makinalarında iğne yatağının m/sn olarak hızıdır. Bu hız makinanın örme prensibine (RL, RR, LL), desenlendirme durumuna, makina eni veya çapına, örgünün yapısına ve kullanılan iplik özelliklerine göre belirlenir.

Yuvarlak örme makinalarında hız: V(m/sn)= [ D(")*n(dev/dak)*2,54 ] / 100*60 eşitliğinden hesaplanır.

d) İplik Numarası: Bir örme makinasında kullanılacak iplik numarası başta makina inceliği olmak üzere, örgünün yapısı ve özelliklerine göre belirlenir.

resimli örme kumaş çeşitleri neler kısa açıklamarı ile birlikte »»https://tekstilsayfasi.blogspot.com.tr/2017/12/orme-kumas-cesitleri.html

basit örme kumaş türleri,basit örgü kumaş yapıları, temel örgü yapıları, temel örme yüzeyleri, basit örme kumaş desenleri