Tekstil ve Moda

Nanolif Nedir

Nanolifin mikroskop altındaki mikroskobik görüntüsü. 
Nanolif (Alm. Nanofaser, Fr. fibre nanométrique, nanofibre, İng. nanofiber), çapı 100 nanometreden daha küçük olan, doğal veya yüzeylerarası polimerleşme ve elektroeğirme gibi yöntemlerle de üretilebilen, doku mühendisliğinde oldukça kullanılan iplikçik, nanoiplikçik olarak tanımlanır. Tekstil endüstrisinde oluşturduğu gözenekli ve geniş yüzey alanı ve üstün performans özellikleri sayesinde pek çok alanda kullanım olanağı bulunan, genel olarak bir mikrondan daha düşük çaplı liflere denir. 

Nanolifler, ortalama lif çapları nanometre, (1 nm=0,000000001 m) ölçüsünde olan yaklaşık olarak bir insan saçı telinin binde biri kadar ince liflerdir. Normal tekstil liflerinin çapı 10000 nm ya da daha büyüktür. Nanoliflerin boyutlarının çok küçük olması nedeniyle gözle görmek çok zordur. Tipik bir nanolifin çapı ise 10 nm ya da daha geniştir. Günümüzde üretilen en küçük nano boyuttaki lifler 1,5 ve 1,75 nanometre boyutlarındadır. Tekstilde liflerin spesifik yüzey alanı lif çapı ile orantılıdır. Nano boyutlarındaki lifler mikro ölçekli tekstil liflerinden 1000 kat fazla spesifik yüzey alanına sahiptir. Nanolifler çapı 1 mm ya da 1000 nanometreden daha küçük olan lifler olarak tanımlanır. 

Bu lifleri üretmek için geliştirilmiş en son teknolojilerden biri olan elektro-üretim (elektro-eğirme veya elektro-spinning) yöntemidir. Polimer esaslı nanoliflerin üretimi için en etkin ve kolay yöntem elektro-üretim (electrospinning) yöntemi olarak görülmektedir. Bunun dışında özel çekim metotları ve gaz-buharı (vapor-grown) yöntemleri ile de nanolif üretmek mümkündür. Nanoliflerin kullanım alanları arasında filtrasyon uygulamaları, otomotiv tekstilleri, tıbbi tekstiller, batarya separatörleri, yara örtücüler, dış cephe kaplamaları, nefes alabilir membran kaplama uygulamaları gibi alanlar bulunmaktadır. 

4 yorum:

tekstil sektöründe en çok patent alan üretim yöntemlerinden birisi de nanolif üretim metodudur. Dünyanın önem verdiği ve yatırım yaptığı bir alandır.

Önce mikrolifler konusunda çalışalım bence, sonraki aşama nanolif olabilir. bilindiği gibi yapay lif endüstrisindeki en önemli güncel gelişmelerden biri de kuşkusuz lif çaplarının mikro ve ardından bir sonraki aşama olan nano boyutlara indirilebilmesidir. Nanoliflerin ticari ürün olarak yaygınlaşması henüz mümkün olamamışken mikrolifler birçok ticari üründe vazgeçilmez hammadde rolünü üstlenmiştir. Mikrolifler konvansiyonel liflere göre üstünlük sağladıkları; sağlamlık ve mukavemet, su iticilik, nefes alabilme, hafiflik ve dökümlülük gibi özellikleri sayesinde moda giysiliklerden filtrasyon kumaşlarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır.

Nanolif veya nanofiber, ortalama lif çapları nanometreler mertebesinde olan yaklaşık olarak bir insan saçı telinin binde biri kadar ince liflerdir. Genel anlamda lifler söz konusu olduğunda nano terimi, lif çapının büyüklüğü hakkında bilgi verir. Günümüzde, mevcut lif üretim teknikleriyle çapı bir mikron ve altında lif üretilemediği için, çalışmalarda çapı bir mikron ve altındaki lifler nanolif olarak kabul edilmektedir. Bu lifleri üretmek için geliştirilmiş en son teknolojilerden biri olan elektro-üretim (elektroeğirme veya elektrospinning) yöntemidir. Birçok uygulama nanoliflerin kısa zaman içerisinde hayatın pek çok alanına gireceğini göstermektedir. Polimer esaslı nanoliflerin üretimi için en etkin ve kolay yöntem elektro-üretim (electrospinning) yöntemi olarak görülmektedir. Bunun dışında özel çekim metotları ve gaz buharı (vapor-grown) yöntemleri ile de nanolif üretmek mümkündür.Nanoliflerin kullanım alanları arasında filtrasyon uygulamaları, batarya separatörleri, yara örtücüler, dış cephe kaplamaları, nefes alabilir membran kaplama uygulamaları gibi alanlar bulunmaktadır.

en ince tekstil lifi, nanofiber nedir, nanolif özellikleri nelerdir, mikron ölçüsünde tekstiller, nano lif ne demek, nanolif nedir,

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.