Tekstil ve Moda

Elbisedeki Etiketler Neyi Anlatır (Kötü Çalışma Koşullarına İthafen) 🏷️

Üzerimize giydiğimiz elbiseler nerede, kimler tarafından ve nasıl üretiliyor hiç merak ettiniz mi. İplikler veya kumaşlar sağlığa zararlı ve kanserojen kıyafetlere mi dönüşüyor. Peki hangi aşamalardan geçip gardrobunuza geliyor, hangi şartlarda ve hangi ülkelerde üretiliyor. Bazı ülkelerdeki çalışma şartları nispeten daha iyi iken, diğerlerinde insanlar bambaşka ortamlarda çalışmak zorunda kalabiliyor. İşte bu konudaki farkındalığı artırmak ve insanları bilinçlendirmek için ilginç ve dikkat çekici kampanyalar düzenleniyor. 

Kanadalı bir sivil toplum örgütü, tekstil sektöründeki kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek amacıyla ''etiketler bütün hikayeyi anlatmıyor'' adında bir kampanya düzenliyor bizde bu kampanyanın afiş çalışmalarını Türkçe'ye çevirip sizlere sunuyoruz. Yorum sizin.. 
Sarı Kazak 
İşte o etiketlerden birisi, 
Sarı kazak üzerine dikili bu etiket Behnly'nin hayatındaki sıradan bir günü anlatır: 

Derki.. 
'Bu kazak, dokuz yaşındaki Behnly tarafından Kamboçya'da yapılmıştır. O çalıştığı konfeksiyon fabrikasındaki işine gitmek için her sabah 5'te kalkar. Fabrikaya gitmek için önünde uzun bir yol vardır, gece karanlığında çıktığı yolculuğu, uzun mesai saatlerinden sonra yine gece saatlerinde son bulacaktır. 

O ayrıldığında ve O eve geldiğinde hava karanlık olacak. Hiçbir zaman evinde aydınlığı göremeyecektir. Çalıştığı odadaki sıcaklık; çalışma saatleri içinde 30 dereceyi geçecek, bu nedenle hafif ve serin tutan elbiseler giymek zorunda kalacaktır. 

Çalıştığı fabrikada havalandırma sistemi yetersiz olduğu için ağzı ve burnu toz ile dolacaktır. Zaten sıcak olan oda bu tozlar nedeniyle daha boğucu bir hal alacaktır. Onun için zaman da daha yavaş geçecektir. Bu uzun ve zahmetli mesainin sonunda, 1 dolardan az para kazanıp, patronunun 10 cent olan maskeyi almayacak olması gerçeğiyle yüzleşerek yarın tekrar işe gelecektir. 
Kırmızı Kapüşon 
Kırmızı başlıklı kapüşonun üzerindeki etiket ise iki çocuk babası Tejan'ı anlatır bize; 

Derki.. 
Bu elbise Tejan tarafından üretilen pamuk kullanılarak Sierra Leone'de yapılmıştır. O gün ilk defa öksürüklerine kan eşlik etti ve bunu ailesinden sakladı. Teşhis ise kanserdir, pamuk ekiminde kullanılan böcek ilaçları sebebiyle. 

Tedavi olmak istedi ancak bunun için hastaneye yatıp uzun süre tedavi olması gerekiyordu ve bu sürede işini kaybetmeyi göze alamazdı. Uygun koruyucu elbise eksikliği ve kötü çalışma şartları; iki kız çocuğu olan Tejan'ı ölüme götürür, daha 34 yaşındadır. Çocuklarından büyüğü gelecek yıl yakınlardaki iplik fabrikasında çalışmaya başlayacaktır. 
Akıllı Ceket 
Son görüntüdeki akıllı ceket; 12 yaşındaki Joya'nın hikayesini anlatıyor. 

Etiket diyor ki: Bu elbise, iki kardeşi ve yeni dul kalan annesine bakmak için, 12 yaşında okulu bırakan Joya tarafından Bangladeş'te yapılmıştır. 

Joya, babasını pamuk fabrikasında çıkan yangında kaybetmiştir. 

Joya şimdi babasının yandığı fabrikanın karşısındaki binada çalışıyor. 

6 yorum:

dünyadaki kötü çalışma koşulları özellikler güneydoğu asyada şartlar çok kötü, çin, bangladeş hindistan gibi ülkelerde çalışanlar sadece karın tokluğuna çalışıyorlar tekstil de olmasa zaten o ülkelerde işsizlik almış yürümüş tekstil hiç değilse istihdama katkı sağlıyor ama şartların iyileştirilmesi lazım

etiket anlatmaz, etiketler söylemez yukarıda yazılanlar çok doğru biz sadece işin bir boyutunu görüyoruz. sadece tekstilde değil tüm sektörlerde saglıklı ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalı

tamam haklısınız ama o dediğiniz fabrikada bile çalışmak isteyipte çalışamayan işe alınamayan insanlar var, tamam Joya okulu bırakmış ama okulu bırakıpta işe giremeyen joya'nın karşı komşusu ne olacak misal. her olayı kendi şartları ve konjektürde değerlendirmek lazımdır bana göre

tekstil sektörüne birde buradan bakın; yazılanlar dünyanın gerçekleri ne yazık ki, eğer elbiselerdeki o küçük beyaz etiketler herşeyi tüm gerçekliğiyle anlatsaydı, o etiketler üzerinde yazan kumaşın öyküsü nedeniyle olduğundan çok daha uzun olurdu.

bu yazı saçma olmuş çünkü belli başlı çıkar gruplarına hizmet ediyor, tamam buralarda çalışma saatleri uzun, ücretler düşük fakat bu ülkelerin gerçeği bu. İşçiler bu fabrikalara gönüllü olarak gitmekteler yani inanmak zor lakin durum bu. O ülkelerdeki alternatif düğer işler daha kötü. Buralarda çalışan insanlar işini ne kadar kötü şartlar da olsa bırakmak istemiyorlar. bırakın bu adil ticaret zırvalıklarını. Eğer burada üreten tekstil ürünlerini almaz iseniz bu insanlar daha kötü şartlarda iş aramak zorunda kalacakalar. belki çöplük karıştıracak belki fahişe olarak çalışacaklar.

tekstilde kötü çalışma koşulları dünyanın sorunu, etiket herşeyi anlatmaz, The Label Doesn't Tell the Whole Story, bu gerçekler etikette yazmaz, etiketler tüm hikayeyi bize söylemiyor,