Tekstil ve Moda

Selüloziklerde Optik Beyazlatma

Optik Beyazlatma Uygulanan Pamuk Tişört. 
Optik Beyazlatmanın Amacı ve Önemi 
Optik beyazlatıcılar insan gözünün göremediği mor ötesi ışınları absorbe eden ve bu ışınları insan gözünün görebildiği spektrum bölgesine kaydırıp yansıtan maddelerdir. Optik beyazlatıcılar (flüoresan maddeler) renksiz maddelerdir. Kumaşa çektirilmiş hâlde ultraviole ışığını (300-430 nm) absorbe edip göze 400-500 nm’de mavi flüoresan ışık olarak yansıtır. Böylece insan gözünün gördüğü spektrum bölgesinde yansıtılan ışık miktarı artırılarak gün ışığında tekstil ürünlerinin istenmeyen sarımsı görüntüsü giderilir. Böylece materyalin parlaklığının göz kamaştırıcı bir beyazlığa dönüşmesi sağlanır. Optik beyazlatma işlemi sonucunda kumaşın göze yansıttığı beyaz ötesi renk, beyazlatıcının ve mamulün cinsine göre mavimsi, morumsu, pembemsi ve sarımsı olabilir. Bu beyaz ötesi görünümün istenildiği gibi düzenlenebilmesi için beyazlatma banyosuna nüans maddesi ilave edilir. Bu madde, tercih edilen beyaz ötesi renkliliği sağlar. 

Optik beyazlatıcılar piyasada değişik isimlerle adlandırılmaktadır. Örneğin; ağartıcılar, floresan ağartma maddeleri, beyazlatıcılar, parlaklık verici maddeler vb. terimler kullanılmaktadır. Ancak daha çok optik beyazlatıcılar ve floresan beyazlatma maddeleri terimleri tercih edilmektedir. Tekstil ön terbiye işlemleri sırasında hidrojenperoksit, hipoklorit ve/veya sodyumkloritle ağartılan pamuklu mamuller hafif sarımtırak bir nüansa sahiptir. Çoğunlukla beyaz kullanılacak malzemelerde çok yüksek beyazlık istendiği için ağartma işleminin dışında ek bir işleme gereksinim duyulmaktadır. Beyaz tekstil materyallerine daha fazla beyazlık kazandırmak için optik beyazlatma işlemi uygulanmaktadır. 

Optik Beyazlatmanın Uygulanışı 
Optik beyazlatma maddeleri emdirme ve çektirme yöntemiyle uygulanabilir. Kumaşa veriliş biçimleri ise 2 şekildedir: Herhangi bir kasar işlemi sonrasında banyoya ilave edilerek 20 dakika daha çalışılır. Bu şekilde zamandan ve sudan tasarruf edilmiş olur. Örneğin, hidrojen peroksit kasarı sonrasında 0,1- 0,2 g/lt nüans maddesi de ilave edilerek 10 g/lt optik beyazlatıcı konulan banyoda kumaş geçirilmiş olur. Çektirme yöntemi ise % 1 optik beyazlatıcı 0,01 g/lt nüans maddesi ilavesi ile 70-80 °C’de 20-30 dakika çalışılır. Beyazlatma işlemi bitirilmiş kumaşa 1:10-1:20 oranında banyo alınarak optik beyazlatma yapılır. Optik beyazlatma banyosuna % 0,05-0,6 optik beyazlatıcı, 0,01-0,02 g/lt nüans maddesi ilavesi ile 70-80 °C’de 20-30 dakika çalışılır. Beyazlık, optik beyazlatıcının konsantrasyonuna bağlıdır. Bu nedenle kullanılan optik beyazlatıcı, mamul ağırlığının % 0.05-0,6'sından fazla aplike edilmemelidir. Aksi takdirde daha yüksek bir beyazlık derecesi yerine sarımtırak bir görünüm elde edilir. 

3 yorum:

deterjan reklamındaki temizleyiciler bunu yapamaz işte göz alıcı beyazlık böyle elde ediliyor. Ama bazı deterjan üreticilerinin de ürünlerinin içine optik beyazlık veren kimyasal maddeler eklediğini duymuştum, haksız rekabete girer mi orasını bilemiyorum, ama bir de işin sağlık boyutu var tabiki

Optik beyazlatıcılar elyaf, iplik, kumaş ve örme gibi tekstil mamullerine diskontinü (kesikli) veya kontinü (kesiksiz) şekilde uygulanabilirler. Boyar maddelerden farklı olarak ağartma veya apre işlemleri ile kombine edilebilirler. Rejenere veya sentetik lif üretimlerinde lif çekim eriyiğine veya çözeltisine ilave edilirler.

optik beyazlatma, bembeyaz elbiseler nasıl yapılır, selüloziklere beyazlık verilmesi, pamukta optik beyazlık eldesi, beyazlık veren tekstil kimyasalları,