Tekstil ve Moda

Halı Nasıl Yapılır, Halı Üretim Süreci

Halı dokuma makinesi. 
Halı, atkılarının atılmasından sonra (arka iplikleri) üzerine desene göre istenilen hav yüksekliğinde ipliklerin geçirilerek düğümlenmesiyle yapılan kapalı mekanlar içinde; genellikle yer örtüsü olarak kullanılan eşyaların genel adıdır. Kilimle halı bir birinden farklıdır: Kilim ince bir halı tipidir. Dünyada bilinen ilk halılar; Orta Asya'da Türkler tarafından dokunmuştur. Bu halıların günümüze kadar ulaşabilmiş en eski örneğinin MÖ 6-5. yüzyıllarda yapılmış olduğu ve halen Leningrad Müzesi'nde saklandığı bilinmektedir. Halı insanların rahat ve sıcak bir zemin arayışı sonucu ortaya çıkan ve ev dekorasyonunda önemli bir yer tutan bir malzemedir. 

Halıcılık tarihi ise insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlar önce sıcak bir zemin yaratmak amacıyla çeşitli hayvan postlarını ve derilerini kullanıyorlardı. İhtiyaçları arttıkça, ihtiyaçlarına uygun post bulamadıkları için, posta benzeyen, maliyeti daha az ve aynı konforu sağlayan tekstil ürünleri ürettiler. Zamanla sevdiklerini de desenleştirerek, bugünkü halının kaba örneklerine ulaştılar. 

Kısaca halı insanoğlunun doğaya karşı ve doğayı kendine uydurma mücadelesinin ilk ürünlerindendir. Günümüze kadar gelen halı, yaşantımıza ekonomik, sosyal ve kültürel olarak önemli bir yer tutar. Gerek memleketimizde, gerekse doğu ülkelerindeki ev dekorasyonundaki başlıca unsur halı ve kilimdir. Günümüzde, modern teknolojinin sınırsız avantajlarını kullanan halı sektörü kendini sürekli yenilemektedir. Her yıl daha yenilikçi ürünlerin ortaya çıktığı halı sektörü yaratıcılığın sınırlarını zorlamaya devam etmektedir. 

8 yorum:

Ev dekorunun vazgeçilmezi olan halı çoğunlukla yer örtüsü olarak kullanılır ama bazı evlerde duvar panosu olarak da asılır. Peki, halı nasıl dokunur. Halı, insanların rahat ve sıcak bir zemin arayışı sonucu ortaya çıkan ve ev dekorasyonunda önemli yer tutan bir malzemedir. Tarihi ise insanlık tarihi kadar eskidir.

El halıları, normal kumaş dokusunun yüzeyinde ilme iplikleriyle zemin dokusunu kapatan hav yüzeyli dokulardır. İlmek iplikleri el yardımıyla çözgüler etrafında bağlantı oluşturularak elde edilir. Hav yüzeyini oluşturacak bu iplikler daha sonra kirkit adı verilen alet yardımıyla dokuya sıkıştırılarak halı yüzeyi oluşturulur.

Çözgü denilen bükülmüş yün, pamuk, veya ipek ipliklerinin halının boyuna yan yana dizilmesinden meydana gelen çözgü iskeletinin her çift teline; yün, ipek ve floş ipliğinden ilme (düğüm) yapılarak sıra oluşturulması ve üzerine bir sıra yün veya pamuk ipliğinden atkı, (alt kalın, üst ince, döke) atılıp sıkıştırmak suretiyle, belirli bir desen karakteri ve hav yüksekliğine sahip olarak dokunan yaygıdır.

halıcılık ile ilgili tarihi nasıl başlamış vb bilgiler bulabilirsiniz: https://tekstilsayfasi.blogspot.com.tr/2013/09/halicilik-tarihi-ve-gelisimi.html

halı ile ilgili bir anımı anlatayım, bir gün halı dokuma fabrikasında staj yapıyorum, orada mühendis çok büyük halılar yapabiliyoruz dedi; ben ne kadar mesela dedim :) demez olaydım. - Saraylar için yapılan 20x10 metre boyutlarında yani 200 m²'lik halıların tek parça olarak dokunabildiğini öğrendiğimde kulaklarıma inanamamıştım, bu halı bizim evden büyük lan demiştim. O halılar körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyormuş.

halıda kullanılan malzemeler ve el işçiliği olması ürünün fiyatını uzaya çıkarabiliyor.

Halı üretiminden önce halının dokumasında kullanılacak jüt, polipropilen vb. elyaf içerikli atkı; polipropilen, polyester, pamuk vb. liflerden oluşan çözgü; polipropilen, polyester, akrilik, yün vb. liflerden oluşan hav iplikleri oluşturulur. Daha sonra oluşturulan bu ipliklerle halının dokuma işlemi yapılır.

halı üretimi video, halı dokunması işlemi görüntüleri, halı üretimi aşmaları izle, halı nasıl yapılır, hali üretim video,