|
Türk (Gördes) düğümü. |
Türk düğümü ya da Gördes düğümü (Turkish knot, Ghiordes knot, turkbaff) (Simetrik düğüm, Çift düğüm, Kapalı ilme): Manisa'nın Gördes ilçesinde kullanıldığından bu ismi alan, yurdumuzda halı dokumalarda kullanılmaktadır, dünya literatürüne de Türk düğümü olarak geçmiştir.
Çift arışa (çözgü) düğümleme tekniği olarak bilinir. İplik uçları her iki arışın arkasını dolanarak ortadan hızla çekilince oldukça sıkı ve sağlam bir düğüm atma tekniğidir. Üzerinden iki argaç geçirildikten sonra kirkitle sıkıştırılır. Düğümlerin özelliği açısından bu yöntem daha çok geometrik örnekli halıların dokunmasına elverişlidir.
Simetrik düğümde iplik (resimde kırmızıyla işaretlenmiştir) iki çözgüden her birinin (açık sarı) etrafına bir ilmek şeklinde yerleştirilir. Her düğüm sırasının arasına bir veya daha fazla sıra halinde bir atkı (maviyle renklendirilmiş) yerleştirilir.
Simetrik düğüm halıya daha güçlü bir yapı kazandırır ve genellikle daha kalın halılar için kullanılır. Bu düğüm Türkiye'de, Kafkasya bölgesinde ve İran'ın batı kesimlerinde yerleşik Türk ve Kürt kabileleri tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca bazı Avrupa halılarında da kullanılmaktadır.
Bu düğümünde iki türü görülmektedir. İç Anadolu'da kullanılan düğüm şeklinde, iplik, çözgü çiftinin önce öndeki sonra arkadaki teline dolanarak bağlanan düğümdür. Batı Anadolu'da kullanılan düğümde aynı işlem ters uygulanmaktadır. Bu değişiklik halının kalitesini etkilememekte, yalnızca Batı Anadolu'da dokunan halıların hav kesiminde kolaylık görülmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.