2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Akrilik Reçine Nedir, Akrilik Reçine Ne Demek, Nerelerde Kullanılır

Akrilik reçine ya da akrilik bağlayıcı (Alm. Akrylatharz, Fr. résine acrylique, İng. acrylic resin), akrilik asidin ya da türevlerinin polimerleştirilmesiyle elde edilen termoplastik veya termoset plastik malzeme grubu. 

Akrilik reçineler, renk ve parlaklık, alkali ve oksidasyon dayanıklılığı, sertlik, yapışma ve bağlama sağlamlığı ve film ömrü gibi özellikleri çok yüksek ve kaplama formülleri arasında seçkin bir yeri olan reçinelerdir. Oto tamir, mobilya ve endüstriyel boyalar olmak üzere 2K uygulamalarında, beton kürlerinde, yol çizgi ve metal kaplama boyalarında kullanılmaktadır. 

Akrilik bileşikler, sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağların genel adıdır. Kullanılan akrilikten, bileşiğin türüne ve prosesin şartlarına bağlı olarak, sert ve saydam, yumuşak ve esnek katılar veya yapışkan, koyu kıvamlı sıvı ürünler elde edilebilir. Kalıplanmış yapı malzemeleri, optik gereçler, mücevherat, yapıştırıcılar, kaplama malzemeleri ve dokuma elyafı gibi çeşitli bileşiklerin ham maddesi akrilik bileşiklerdir. Mesela orlon ve akrilan akrilik ipliklerin, pleksiglas da cam benzeri akrilik maddelerin ticari adıdır. 

Poliakrilik adıyla bilinen polimerler ailesinin temel üyeleri akrilik ve metakrilik asitlerdir. Bu asitlerin metil esterleri, peroksit katalizörler eşliğinde kolayca polimerleşir. Renk ve parlaklık dayanımı, alkali ve oksidasyon dayanımı, sertlik, yapışma ve bağlama sağlamlığı ve film ömrü gibi özellikleri süper olarak nitelendirilen ve kaplama formülleri arasında seçkin bir yeri olan reçinelerdir. Genellikle, akrilik asit, metakrilik asit, akrilonitril ve bunların copolimerlerinin esterlerini içeren akrilik asitlerin türevlerinin polimerizasyonu sonucu oluşan reçinelerdir. Akrilat reçineler olarak da bilinirler. 

Akrilik Asit 
CH2=CHCOOH formülü ile gösterilen organik bir asit olup propenoik asit de denir. Sanayide, asetilen ve karbon monoksitle suyun nikel katalizör eşliğinde tepkimesi veya akrilonitril bileşiklerinin hidrolizi ile elde edilir. Polimerlerin üretiminde başlangıç maddesidir. 

Akrilik Esaslı Boya 
Polivinil asetat veya akrilik reçineler gibi sentetik bağlayıcılar ile yapılan su ile inceltilen sentetik boyalardır. Belirli özellikler katmak veya maliyeti düşürmek için boyaya katılan diğer bağlayıcılar ise, stiren, epoksi ve polivinil asetattır. Akrilik çabuk kuruyabilen, düzgün akan, su ile kolaylıkla temizlenebilen ve boya maddelerine kolay karışabilen bir maddedir. Hem sulu boyanın saydam parlaklığını, hem de yağlı boyanın kıvamını verir. Isı ve diğer bozucu etkilere karşı yağlıboyadan daha dayanıklıdır. 

Akrilik Esaslı Boya tarifleri aşağıdaki gibidir. 
1-) Esas olarak aqua ortam içerisinde polimerik maddenin sabit dispersiyonu. 
2-) Plastik veya reçinenin, doğal veya sentetik su içerisinde dispersiyonu; sentetik, emülsiyon polimerizasyonu ile yapılır. (Dikkat edilmesi gereken husus, polimerizasyondan sonra akrilik esaslı boya su içerisinde dağılmış katıdır, bu yüzden emülsiyon değildir. Boya endüstrisinde akrilik esaslı boya ve emülsiyon benzer kullanılır.) 

Yüksek performanslı akrilik esaslı boyalar % 100 akrilik reçine içerirler. 

% 100 Akrilik Esaslı Boya: Bağlayıcı olarak sadece akrilik reçine kullanılmış su ile inceltilen boyalardır. Genel olarak çok kaliteli akrilik esaslı boyalar farklı birçok mimari kaplama için kullanılır, %100 Akrilik esaslı boyalar, süper aderans, uzun süreli esneklik, nefes alabilirlik, alkali dayanımı, sertlik, ve parlaklık dayanımına sahiptirler. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.