Tekstil ve Moda

Arap Zamkı Nedir, Arap Zamkı Özellikleri

Arap zamkı. 
Arap zamkı (Alm. Akaziengummi, Gummiarabikum, Fr. gomme arabique, İng. acacia gum; gum arabic), akasya bitkisinden elde edilen, özellikle küp boyarmaddelerinin rezerve baskısında kullanılan bir kıvamlaştırıcı madde. Arap zamkı ağırlıklı olarak, arabinoz ve galaktozdan oluşan glikoproteinler ve polisakkaritlerin kompleks bir karışımıdır. Tekstil sektöründe kullanılmakla beraber; suda çözünür, yenilebilir ve esas olarak, gıda endüstrisi ile meşrubat endüstrisinde, E numarası E414 (ABD'de I414) koduyla kıvam arttırıcı olarak kullanılır. 

Kumaş boyama işleminde kullanılan arap zamkı sadece bu yönüyle değil sağlık açısından da faydaları ile de öne çıkmaktadır. Arap Yarımada'sının şifa kaynağı olan Arap zamkı, firavun dönemlerinden itibaren kullanılmaktadır. Akasya gamı olarak da bilinen Arap zamkı,akasya ağacının sertleştirilmiş öz suyundan elde edilen bir sakızdır. Mide iltihabı, sedef hastalığı, boğaz ağrıları ve birçok rahatsızlığa iyi gelen Arap zamkı kozmetik ve boya sektöründe de kullanılmaktadır. Son dönemlerde sıklıkla pastillerde rastlanılan Arap zamkı, şekerleme, meyve suyu ve çeşitli gıdalarda tercih edilmektedir. 

Kullanım şekline göre faydası 
Kaynatılıp tüketildiğinde öksürüğe, 
Balla macun yapılarak aç karnına 1 tatlı kaşığı kullanıldığında gastrite, 
Defne tohumu ile beraber öğütülüp balla macun haline getirildiğinde karın ağrısına, 
Ilık suda eritilip, sirkeyle karıştırılarak saçlara uygulandığında kepeğe iyi gelir. 
Öte yandan, kan şeker ve kolesterol seviyelerini düzenleyici etkisi de bulunmaktadır. 

0 yorum: