Platin (Alm. Platin, Fr. platine, İng. platinum), kimyasal simgesi Pt, atom numarası 78, atom ağırlığı 195,23, Mohs sertliği 3,5 ve özgül ağırlığı 21,45 olan, 1772 ºC’de ergiyen, kübik sistemde kristalleşen, çelik grisi- gümüşi beyaz renkli, sünekliği çok iyi, kolay işlenen, korozyona karşı çok dayanıklı, ender olarak nabit halde plaser yataklarda ve saçınmış olarak bazik ve ultrabazik magmatik kayaçlarda veya bazı Cu ve Ni sülfür cevherleri ile birlikte sperilit minerali (PtAs2) olarak bulunan, başta kimya ve elektrik olmak üzere pek çok endüstri alanında ve kuyumculukta kullanılan, oldukça nadir değerli metalik bir elementtir.
Platin, kimyasal tepkimelere karşı dirençli, katalitik özelliklere sahip bir metal türüdür. Kıymetli metaller listesinde yer alan platin, en çok Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana ülkelerinde çıkarılıyor.
Platin, otomotiv, kimya sanayisi ve tıp gibi farklı alanlarda kullanılan, oldukça dayanıklı ve ağır bir metaldir. Nadir bulunan bir element olduğu için en değerli metaller arasında yer alır. En önemli özelliklerinden biri korozyona karşı dirençli olması ve uzun yıllar boyunca paslanmamasıdır. Platin, ilk kez 12. yüzyılda Amerika kıtasında kullanılmıştır. 1492 yılında Amerika'nın keşfedilmesinden sonra önce Hollanda sonra Portekiz'de kullanılan platin, kısa sürede Avrupa Kıtasının geneline yayılmıştır. Günümüzde de, en çok kullanılan metallerden biridir.
Platin Ne İşe Yarar
Arabaların egzozundan çıkan gazlar hem insan sağlığına hem de çevreye zararlıdır. Katalizör özellikle platin, egzozdaki emisyon oranını % 50 oranında düşürür. En parlak metallerden biri olan platin, takı sektöründe de sıklıkla tercih edilir.
Platin Nerelerde Kullanılır
1-) Diş Hekimliği
Platin radyasyon içermez ve insan sağlığına zararlı hiçbir alaşım içermez. Bu nedenle güvenli ve sağlıklı kullanımlar için ideal standartlara sahiptir. Zirkonyum adıyla da bilinen platin diş kaplamaların en önemli özelliği ışık geçirgenliğinin çok yüksek olmasıdır.
2-) Tıp
Kırık çıkık tedavilerinde kullanılan platin, kemiklerin çok daha kısa bir süre içerisinde kaynaşmasını sağlar. Platinden yapılan diz protezleri ise ortopedi ve travmatoloji tedavilerinde kullanılmaktadır.
3-) Aksesuar
Platin, genellikle altın ve gümüş ile birlikte yüzük, kolye, küpe ve bileklik gibi takıların yapımında da kullanılır.
4-) Petrol Sanayi
Katalizör işlevi gören platin, rafine ünitelerinde, çeşitli santrallerde ve petrol işleme merkezlerinde de kullanılan bir metaldir.
0 yorum:
Yorum Gönder