Hatay ipek dokuma (dört basamaklı ipek kirman dokuma) |
Hatay ipekli dokuması, Hatay ili Samandağ ilçesi, Hatay ili Defne ilçesi Harbiye Mahallesi'nde dokunmaktadır. Yörede ipekli dokumacılığı, Bizans’tan bu yana bilinmekte ve dokunmaktadır. İbn-i Battuta’nın seyahatnamesinde Hatay yakınlarındaki Buğras bölgesinde "Debiliye" isimli bir kumaşın dokunduğundan bahsedilmektedir. 1895 Halep Vilayet Salnamesi’nde, Antakya’da ipekböceği için yetiştirilen dutluklar, Hacıköy ve Yoğunoluk köylerindeki dokumacılık ve yöredeki ipek fabrikasından söz edilmektedir. Günümüzde Büyükaşık ailesi tarafından Hatay İpeği dokumasına devam edilmektedir.
Hatay ipekli dokuması; çözgü ve atkısı doğal beyaz renkte ipek ipliğinden, bezayağı ve dimi dokuma örgüleri kullanılarak genellikle 80-100 cm eninde dokunan yöresel bir dokumadır. Dokumalarda desen bulunmamaktadır. İpek değerli bir malzeme olduğu için kozadan iplik çekimi sonrasında kalan koza artıklarının atılmayarak değerlendirilmesiyle elde edilen ipek ipliklerle sadakor gibi daha kalın dokumalar dokunur. Bu dokumadan gömlek, kefiye, yatak çarşafı, ipek maşlah, kuşak yapılmaktadır.
Hatay ipeği için, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 18.05.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 248 no.lu mahreç işareti alınmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder