Esnek uçlu iğne (Alm. Spitzennadel, Fr. aiguille à bec, İng. bearded needle), genellikle çözgülü örme makinelerinde ve ince örgü yapıların üretiminde kullanılan, bir ray üzerine monte edilerek toplu şekilde hareket ettirildiğinden desen kapasitesi sınırlı olan, en basit iğne tipine denir.
Esnek uçlu iğne en eski iğne tipidir. Basit yapısı ve ucuzluğu sayesinde dört yüzyıldır hala kullanımda kalmayı başarmıştır. Bu tip iğneleri kullanan yeni makineler günümüzde nadiren üretiliyor olsa da, bunlardan birçoğu dünya çapındaki pek çok işletmede hala kullanılmaktadır. Üretim sırasında kancayı açıp kapamak için, esnek uçlu iğne yardımcı bir elemana, bir prese ihtiyaç duymaktadır. Bu yardımcı eleman üretim hızını kötü yönde etkiler ve modern örme makinelerinde bu iğne tipinin kullanımını sınırlar.
Makine çenelerinde yaklaşık bir inçte yaklaşık 60 iğne olacak şekilde ve iğneler arasında yeterince boşluk olduğundan emin olunacak şekilde tek bir metal parçasından üretildiği için en ucuz ve en kolay tiptir. İğneler kendi yataklarında ileri geri hareket ettiğinde yapılan hareket, tek tek baskı ve iğne hareketi problemleri yüzünden ortaklaşa bir hareket olmak zorundadır. Atkılı örmede sıralı hareket bu yüzden, ilmekleri iğne gövdesi boyunca hareket ettiren diğer ilmek kontrol elemanları tarafından gerçekleştirilir. Esnek uçlu iğneler düz kumaş tiplerinin üretiminde rekabet edebilecek durumda değildirler ve kullanımları günümüzde özel yapıların üretimiyle sınırlanmıştır.
|
Esnek uçlu iğnenin temel kısımları. |
Esnek uçlu iğnenin 5 temel parçası vardır:
1-) Gövde, ilmeğin etrafında şekil aldığı iğne kısmıdır.
2-) İğne kafası, yeni ilmeği eski ilmeğin içinden geçirmek için çengel şeklini aldığı gövde kısmıdır.
3-) Uç, eski ilmek iğne ucuna doğru kayarken bu ilmeği yeni ilmekten ayırabilmek için kullanılan çengelin aşağıya doğru dönen kıvrımının devamıdır.
4-) Yuva veya girinti, uç bastırıldığında gövdeye girdiği kısımdır ve bu hareketle yeni ilmek kapatılır.
5-) İğne ayağı, makine içinde ayrı bir pozisyonda bir kavis alabilir.
Esnek uçlu iğnede örme hareketi şematik gösterimi
|
Esnek uçlu iğnede örme hareketi. |
1-) Son oluşturulan ilmek başlangıç pozisyonunda iğnenin gövdesindedir.
2-) İğne yukarı hareket ettiğinde gövdedeki ilmek aşağıya doğru daha çok kayar. Bu arada iğneye yeni iplik beslenebilir.
3-) Platin yeni beslenen ipliği bastırarak iğne gövdesine yaklaştırır ve iğnenin aşağı doğru hareketiyle çengelin içine girmesine olanak sağlayacak bir pozisyona getirir.
4-) Baskı (pres) olarak bilinen bir yardımcı eleman yeni beslenen ipliği çengelde hapsederek eski ilmeğin beslenen ipliğin üzerinden aşarak ilmek oluşturmasına izin verir.
5-) Yeni ilmek oluşturulmuş ve başlangıç pozisyonuna dönülmüştür.
1 yorum:
Mekanik örme tezgâhları icat olduğundan beri, örme iğneleri prosesin merkezi konumuna gelmiştir. Asırlar boyunca ortaya çıkmış olan; sürgülü, dilli ve esnek uçlu olmak üzere üç tip iğne vardır.
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.