Siro iplik eğirme (Alm. SiroSpun-Verfahren, Fr. filature siro-spun, İng. sirospun; two-strand yarn
spinning), bilezikli iplik eğirme makinesi üzerinde çok az değişiklik yapılması ile aynı anda çekim bölgesine
çift fitil ucu beslenerek ve çekim bölgesinin çıkışında özel bir iplik kılavuzu ile birleştirilerek beraber büküm verilen
ve böylece tek adımda çift katlı iplik üretilmesini sağlayan iplik eğirme yöntemine denir.
Ring iplik teknolojisini esas alan iplik üretim teknolojilerinden bir tanesi de büküm iplikçiliğidir. Ticari olarak siro-spun ya da duo-spun iplikçilik olarak bilinen büküm iplikçiliği, ring iplik makinasına aynı anda iki adet fitilin beslenmesi ve bu fitillerin aynı anda çekim sisteminden geçirilerek iki katlı iplik üretimi esasına dayanan bir sistemdir. Daha önceleri yün iplikçiliğinde kullanılan bu sistem, son yıllarda kısa lif iplikçiliğinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Siro iplik eğirme sistemi oldukça basit bir sistem olup, kondenserler aracılığıyla birbirinden ayrılmış iki adet fitil çekim sistemine beslenmekte ve ortak bir iğle büküme tabi tutulmaktadır. Çekime tabi tutulan lif toplulukları, çıkış silindirini ayrı ayrı terk etmekte ancak ortak bir iğ tarafından büküm uygulanmaktadır. Böylece, her iki lif topluluğu eğirme üçgeni içerisinde tek iplik halinde büküm alırken aynı zamanda katlı iplik oluşturmak üzere birbirine bağlanmaktadırlar. Hem tek kat iplikler hem de çift katlı iplik bükümlüdür ve büküm yönleri de aynıdır. Siro iplik normal katlı ipliğe oranla daha sıkı, kompakt bir yapı kazanmaktadır. Sistemde katlardan herhangi biri koptuğunda basit bir sensör ile kopuş algılanmakta eğirme işlemi durdurulabilmektedir.
Siro İpliklerinin Özellikleri
- Siro iplikleri ile klasik çift katlı iplikler arasındaki en önemli farklılık, siro ipliklerinin katları ile çift katlı ipliğin bükümünün aynı yönlü olmasıdır.
- Çok düzgün iplik yüzeyi, daha sıkı iplik yapısı,
- Düşük tüylülük değeri,
- Yüksek kayganlık ve aşınma dayanımı,
- Düşük boncuklanma eğilimi,
- Düşük büküm katsayısı,
- Haşılın azaltılması ve bazı durumlarda kullanılmaması,
- Düğümleme kolaylığı,
- Katlama ve büküm işlemlerinin elimine edilmesi,
- Tip değişiminde fazla emek gerektirmemesidir.
0 yorum:
Yorum Gönder