Tekstil ve Moda

Organze Kumaş Nedir, Organze Kumaş Özellikleri

Organze kumaş çeşitleri. 
Organze kumaş (Alm. Organdy, Fr. organdi, İng. organdy), bezayağı örgü yapısında seyrek dokulu, düşük gramajlı, sert tutumlu, elbise, aksesuar ya da ev tekstilinde kullanılan, yarı şeffaf pamuklu kumaşa denir. 

Sentetik organze (Alm. Organza, Fr. organza, İng. organza), bezayağı örgü yapısında seyrek dokulu, düşük gramajlı, sert tutumlu, elbise, aksesuar ya da ev tekstilinde kullanılan, yarı şeffaf sentetik kumaşa denir. 

Organze, özellikle kadın giyim eşyalarında ve süslemelerinde çok kullanılan, ipek ya da keten iplikle dokunmuş, tülbent inceliğinde, saydam, hafif gramajlı, seyrek dokulu bir kumaştır. Günümüzde hazır giyim sektöründe en sık kullanılan kumaşlar arasında bulunan organze, tülbent inceliğinde olan bir çeşit kolalı kumaş türüdür. Organze kumaş, ipek veya keten iplikten dokunur. Şeffaf olmasının yanı sıra normal ipek kumaşa göre daha sert ve parlak bir dokusu vardır. 

Keskin hatlarıyla öne çıkan organze kumaşlar dökümlü bir formda değildir. Bu sert yapısı nedeniyle daha çok gelinlik, düğün kıyafeti ya da abiye elbiselerde keskin bir form sağlamak amacıyla kullanılır. Çeşitli renk alternatifleri ve dikkat çekici parlaklığıyla oldukça göz alıcı bir gece elbisesine dönüşebilir. Organze, saydam olması nedeniyle farklı kumaş çeşitleriyle birlikte kullanılabilir ve üzerine çeşitli baskılar yapılabilir. Özellikle organze kumaştan tasarlanan gelinlikler oldukça beğeni toplarken etek, gömlek ya da bluzlarda da organze kumaştan detaylara yer verilebilir. Organze kumaş işlemelik olarak da sık tercih edilir. Üzerine desen ya da dantel işlenebiliyor olması elbiselerde organze detaylara yer verilebilmesini sağlar. Organze kumaşlar sadece giyimde değil; çanta, eşarp, şal ya da takı gibi aksesuarlarda da kullanılabilir. Organze kumaş, tül üzerine kombin edilebilmesi, yanar döner efekti ve seyrek dokulu olmasıyla gece elbisesi diktirmek ya da satın almak isteyen kişilerin gözde kumaşıdır. Organze kumaş kendi içerisinde de farklı türlere ayrılır. Pamuk organze tamamen pamuklu bir kumaş türüdür. Sentetik organze polyester ağırlıklıyken ipek organze kumaş ise en çok gelinlik üretiminde kullanılır. Transparan ve parlak olması nedeniyle günlük kıyafetlerde ya da aksesuarlarda ancak ufak detaylar şeklinde yer alabilen organze kumaş; nişan, düğün ve özel davet elbiselerinin olmazsa olmaz kumaşıdır. Organze kumaş perde olarak da tercih edilebilir. Evinde klasik ve şık bir görüntü elde etmek isteyenler, organze tüllerden üretilen perdelerden edinebilir. 
Organze kumaşlar; gelinlik, perde, yapay çiçek ve elbise olarak kullanılır. 
Organze Kumaş Özellikleri 
Organze, pamuklu bir kumaştır. Muslin sınıfına girer. İnce, hafif gramajlı, seyrek dokunur. Yarı şeffaf, saydam, transparan yapıdadır. Özel bir asit bitim işlemi yapılır. Bu işlemle kumaş yüzeyi kısmen katılaştırılarak kumaşa sert bir tutum ve şeffaf bir görünüm kazandırılır. Bitim işleminin etkisi kalıcıdır. Pamuk yerine monofilament sentetik liflerin kullanılmasıyla aynı sertlik etkisi daha iyi sağlanabilir. Fakat, bunun yanında monofilament sentetik lif kullanımı maliyetin daha yüksek olmasına sebep olacaktır. Organze kumaşlar genelde elbiselik, bluzluk, işlemelik, aksesuarlık olarak kullanılır. Elbiselik organze kumaşlardan ise daha çok gelinlik, nişanlık, gibi abiye kıyafetler yapılır. İyi kalitede bir organzede: Çözgü ipliği Ne:80, Atkı ipliği Ne:100 olarak kullanılır. 1 inç'deki çözgü/atkı sayısı 80 olarak alınır. Bu da cm'de yaklaşık olarak 32 adet atkı ve çözgü demektir. Organzenin pamuklu bir kumaş olarak bilinmesine rağmen piyasada daha çok % 100 PES olarak bulunmaktadır. 

Müslin sınıfına giren ince, hafif gramajlı, seyrek dokunup diri bir apre verilmiş, yarı şeffaf bir pamuklu kumaştır. Elbiselik, işlemelik ve aksesuarlık olarak kullanılır. Organze kumaş ince, seyrek dokulu ama diri aprelidir. Şeffaf olduğundan iki kat organzeden bile karşı tarafı görebilirsiniz. Böyle bir kumaşın elbise olarak gündelik hayatta kullanımı azdır ancak abiyeler ve gelinliklerde bu kumaşın kullanım alanı bulur. 

4 yorum:

Organze kumaş ne demek kısaca: Şeffaf bir ipektir. Sertçe ve hafif parlaktır.

organze kumaşlar ham ipek ipliğinden dokunmuş saydam görünümlü, sertçe yapılı ve ince bir fantezi kumaştır.

Organze kumaş, müslin sınıfına giren ince, hafif gramajlı, seyrek dokunup diri bir apre verilmiş, yarı şeffaf bir pamuklu kumaştır. Elbiselik, işlemelik ve aksesuarlık olarak kullanılır. İyi kalite bir organzede 80 Ne çözgü, 100 Ne atkı, cm.’de 32 sıklıkta kullanılır.

organtin kumaş, seyrek dokunmuş, ince ve sert bir kumaşa denir. Organtin kumaştan yapılmış olan organtin elbise olarak adlandırılır.