Astragan (Alm. Astrakhangewebe, Fr. tissue d’astrakhan, İng. astrakhan fabric), yüzeyinde kıvrımlı ve parlak bir hav tabakası oluşturulmuş bulunan mantoluk kumaşlardır. Astragan kumaşlar, kamgarn iplikleri ile sık dokunmuş kumaşın bitim işlemi ile çektirilirken, yapısında bulunan çekmeyen ipliğin kıvrım yapmasıyla ya da atkı ipliği olarak tiftik kullanılmasıyla kıvrımlı ve parlak bir hav tabakası oluşturulan, genellikle manto kumaşı olarak kullanılan yün kumaşlara denir.
Adını Astrahan kentinden alır. Birkaç günlük karagül kuzusunun kıvırcık ve parlak postuna denilmektedir. Astragan postları Afganistan, İran, Besarabya ve Güney Afrika'da yetiştirilen Buhara (Karakul) kuzularından elde edilmektedir. Bu koyunlara kuzuyken astragan denir. Astragan kuzuları, kara, gümüşi, parlak renkte, sık ve kıvırcık tüylü, beneklidirler. Kaliteli astragan elde etmek için kuzular 10-15 günlük olmadan kesilir. Hayvan büyüdükçe, renginin güzelliği ve parlaklığı azalır, kıvırcık bukleler kaybolur. Bu posttan yapılmış olan mantolar da astragan ismiyle adlandırılır.
Astragan örnek alınarak yapılan taklitleri ise, özel olarak hazırlanmış ipliklerle çözgü ya da atkı tarzında dokunmuş kadife gibi kumaşlarla yapılır. Bükülen kalın iplikler buharla sabitleştirilir ve kadifenin dokunması sırasında kesildiklerinde açılarak düzensiz bukletler oluştururlar.
Kıvırcık yüzey, özel bir yöntemle hazırlanmış kamgarn ipliklerle iki biçimde sağlanır:
a. Sık dokunmuş bir temel kumaş aprede çektirilirken üzerinde çekmeyen bir iplik kullanarak düzenlenen atlamaların kıvrım yapmasıyla,
b. Atkı ilmeli bir kumaş yapısında atkıda kıvrımlı tiftik iplik kullanmakla.
1 yorum:
Astragan kumaş nedir kısaca, yüzeyinde kıvrımlı ve parlak bir hay tabakası oluşturulmuş bulunan mantoluk kumaşlardır.
Yorum Gönder