Tekstil ve Moda

Tekstüre İşlemi Nedir

Tekstüre teknikleri. 
Tekstüre işlemi (Alm. Texturierung, Fr. texturation, İng. texturing; texturizing), kimyasal liflerden üretilen iplikleri, doğal liflerden üretilmiş ipliklere benzetmek ve kullanım açısından daha çekici hale getirmek amacıyla mekanik, termik ya da kimyasal yollarla ipliği oluşturan filamentlerin iplik içindeki uzamsal yerleşimini değiştirerek yapılan kalıcı form verme işleme denir. Tekstüre işlemi, filament ipliklerin termoplastik (ısıl işlemler karşısında değişen yeni şeklini muhafaza eden) özelliklerinden yararlanılarak düz ipliklerin kıvırcıklı bir iplik haline dönüştürülmesi işlemidir. İşlemin temeli, hacmini arttırma amacıyla lifin deformasyonudur. Böylece ısı yalıtım özelliklerinin sürekliliği elde edilir ve yumuşak tuşe sağlanır, ayrıca görünümü ve bitirilen ürünün görünüşünü geliştirir. 

Kumaşlarda; sıcaklık hissi, tutum ve tabii görünüm tekstil ipliklerinde aranan önemli özelliklerdir. Yapay olarak elde edilmiş sonsuz sentetik filament iplikleri bu tür özelliklere sahip değildir, ancak tabii liflerden elde edilmiş ipliklere kıyasla daha sağlam ve düzgündürler. Sentetik filamentlerden tekstil ipliği elde edilirken, tabii lif ipliklerinin ve sentetik filament ipliklerin istenilen özelliklerini birleştirmek arzu edilir. Ancak çoğu zaman bunun başarılması imkansız bir konudur. Bu yüzden sentetik filament ipliklerin oluşturulması sırasında birinci hedef sentetik filamentlerin istenen özellikleri korunurken tabii liflerin yapı ve özelliklerine benzetebilmektir. Bunu başarmanın bir yolu, sonsuz uzunluktaki filamentleri küçük-kısa lifler halinde kesmek ve sonradan kesilen bu lifleri alışılagelmiş eğirme yöntemleriyle yeniden iplik haline getirmektir. Bu yöntem günümüzde sıkça kullanılıyor olsa da, bu hem pahalı ve hem de uzun zaman gerektiren bir işlemdir. İşte buna bir alternatif metot/yöntem olarak, sonsuz haldeki filamentleri çeşitli tekstüre yöntemleriyle mevcut özelliklerine bazı yeni özellikler katarak daha ucuz maliyetle iplik haline getirmektir. Ancak bunlar çoğu zaman eğrilmiş ipliklere yeterince benzemeyebilir. Bu nedenle tekstüre yöntemleriyle sonsuz filament ipliklerin özelliklerini iyileştirmek ve eğrilmiş ipliklere benzetebilmek için birçok yeni tekstüre metodu geliştirilmiş ve bu metotların iyileştirilmesi için dünya genelinde araştırma-geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Kısaca tekstüre işlemi, sıkı ve paralel bir biçimde düzenlenmiş sonsuz sentetik filamentlerin daha açık ve hacimli bir yapıya dönüştürülmesi tekniği olarak tanımlanabilir. 

Tekstüre işleminde çalışma performansı ve kaliteye etki eden birçok faktör (sıcaklık, büküm, hız, vb) bulunmaktadır. Amaca uygun istenen kalitede ve verimli bir şekilde iplik üretiminin gerçekleşmesi için bu üretim parametrelerinin optimize edilmesi gerekmektedir. 

Bu işlem sayesinde tekstüre iplik, düz iplik ile mukayese edildiğinde, elyaftan eğrilmiş ipliklerin sahip olduğu yumuşak tuşeye benzer daha yumuşak bir tuşeye, daha yüksek bir ısı tutma kabiliyetine ve daha yüksek bir esnekliğe sahip olur. Bu iyileştirilmiş nitelikleri sayesinde tekstüre iplikler, dış ve iç giysilerde erkek ve çok ince kadın çoraplarında ve halı hav ipliklerinde kullanım imkanı bulabilmişlerdir. 

3 yorum:

tekstüre etme işlemi :D

tekstüre neden yapılır, tekstilde tekstüre nasıl yapılır, tekstüre işlemleri ve çeşitleri, tekstüre ipliklerin kullanım alanları nelerdir, tekstüre ne demek,

Teknik/Yöntem Metot
Lineer Yoğunluk
Termo-Mekanik
Tekstüre
Teknikleri 1. Yalancı Büküm 20 – 200 dtex
2. Sıkıştırma (Yığma) 200 – 2000 dtex
Kullanım Alanı
- Çorap, İç giyim,
- Halı, Döşemelik, vb
- Örme-Triko,
3. Bıçaklı-Kenar
4. Dişli-Çark
5. Örme-Sökme
Mekanik Tekstüre
Teknikleri 1. Hava-Jetli 20 – 2000 dtex
2. Puntalama 20 – 2000 dtex
Diğer Tekstüre
Teknikleri 1. Bikomponent
2. Diferansiyel Çekme
3. Kimyasal
- Konfeksiyon, End.,
- Düz örme kumaş, vb