Düzenli aralıklarla eklenen takviye iplikleri sayesinde ızgara görünümlü yırtılmaz paraşüt kumaş. |
Paraşüt kumaş, naylon veya ripstop kumaş ismiyle bilinen bir kumaş türüdür. Dayanıklı ve yırtılmaz bir kumaş olduğu için kullanımı oldukça yaygındır. Paraşüt yapımında kullanılan bir kumaş türü olduğu için ismi paraşüt kumaşı olarak yerleşmiştir. Paraşüt kumaş, 2. Dünya Savaşında paraşüt yapımında kullanılmasından sonra ismi yaygınlaşmıştır, bu yüzden paraşüt kumaş denir. Naylon mikro veya ripstop kumaş olarak da bilinir. İngilizce bir kelime olan ripstop, yırtılmaz anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere kumaş yırtılmaz özelliği ile tanınır.
Paraşüt (Ripstop) Kumaşın Özellikleri Nelerdir
Paraşüt kumaşı parlak ve sert bir görünüme sahiptir. Kaygan ve su geçirmeme özelliği bulunduğu için sıklıkla tercih edilir. Farklı renklerle üretilmeye uygundur ancak üretim sonrasında boyamaya elverişli değildir. Giyim sektörü başta olmak üzere günlük hayatta pek çok alanda kullanılabilir. Paraşüt kumaşları giyim sektöründe özellikle kışlık kıyafetler için kullanılır. Dış giyim ağırlıklı üretildiği için terletme yapan kumaşlardan değildir. Kullanımı rahat ve şık bir görünüme sahip olan paraşüt kumaşlar rahatlıkla kullanılabilir. Paraşüt kumaşının leke tutmama özelliği bulunur. İnce bir kumaş olmasına rağmen kışlık kıyafet olarak kullanılabilir. Ağır değildir ve taşıması kolaydır. Kolay şekil aldığı için farklı alanlarda kullanımı kolaydır. Yırtılması zor ve dayanıklı kumaşlar arasında yer alır. Esneme yapmadığı için kullanılacağı alanların dikkatli seçilmesi gerekir. Paraşüt kumaş ağır olmadığı için taşıması kolaydır. Rüzgar geçirmez özelliği sayesinde paraşütlerin yapımında kullanılır. Su geçirmez ve ıslaklığı kumaş üzerinde uzun süre tutmaz. Askeri alanlarda dayanıklılığından dolayı kullanımı yaygındır. Kesilmesi ve delinmesi zor olduğu için dikişi zordur. Şekil almayan ve katlanma izi bırakmayan kumaşlardandır.
- Diğer kumaşlardan ayıran en önemli özelliği dayanıklılığıdır. Ripstop kelimesine dayanan yırtılmaz özelliği kumaşı öne çıkarır.
- Yırtılmaz özelliği, üretimde kullanılan özel bir örgü tekniğine bağlıdır. Paraşüt kumaş örgüsünde iplikler sıkı ve çapraz biçimde yapılır. Böylece kumaş üzerinde minik kare desenler oluşur. Kare formundaki dokuma, delinme gibi durumlarda deliğin genişlemesini engeller.
- Günümüzde paraşüt kumaş dokumasında polyester, pamuk veya polyester-pamuk karışımı iplikler kullanılmaktadır. Farklı gramajlarda üretimi yapılmaktadır.
- Lekelere karşı dirençlidir.
- Örgü tekniğinden dolayı esneme payı düşüktür.
- Oldukça hafif bir kumaştır.
- Çoğunluğu su geçirmez özelliktedir. Piyasada satılan su geçirmez montların üretiminde paraşüt kumaş kullanılır.
- Tercihe göre kumaşa yanmazlık, hava geçirmezlik, antistatik özellikler eklenebilmektedir.
Paraşüt Kumaş Nerelerde Kullanılmaktadır
Endüstriyel alan bunların en başında gelmektedir. Dayanıklılığın önemli olduğu her sektörde kullanılabilmektedir. Asker ve polis üniformalarında, savaşta kullanılan kıyafetlerde de su ve rüzgar geçirmez özellikte paraşüt kumaş kullanılmaktadır. Kesilme, delinme gibi risklerin bulunduğu mekanikle ilgili iş sektörlerinde sıklıkla bu kumaş tercih edilmektedir. Doğada zorlu koşullarda kullanım sağlanması amacıyla kamp araç gereçlerinde, doğa sporuyla ilgili malzemelerde de paraşüt kumaş tercih edilmektedir. Bunlarda rüzgar, yağış, soğuk geçirmeyen özellikteki üretimler kullanılmaktadır. Medikal giyim sektöründe, otellerde, restoranlarda giyilen çalışan kıyafetlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde kış koşullarında sıklıkla tercih edilen su geçirmez kaban, parka, mont gibi giyim ürünlerinin üretiminde de paraşüt (ripstop) kumaşı görebiliriz. Sadece giyim olarak değil, sırt çantası üretiminde de karşımıza paraşüt kumaş (ripstop) çıkmaktadır.
Üretiminde Paraşüt Kumaşı (Ripstop) Kullanılan Bazı Ürünler
- Yat ve yelkenler
- Sıcak hava balonları
- Uçurtma
- Çadır, uyku tulumları, hamak
- Paraşüt
- Bayraklar, afişler
- İtfaiye forması
- Savaş Üniformaları
- Hovercraft
- Hastane üniformalar
- Çanta, bavul
- Bazı özel spor kıyafetleri
0 yorum:
Yorum Gönder