Tekstilde Kullanılan Lifler

Sembolleri ve Anlamları

Akrilik Nedir

Tanımı ve Özellikleri

Denim

Her Zaman Moda

Polyester Nedir

Polyesteri Tanıyalım

Remayöz Nedir, Remayöz Makinesi Nasıl Çalışır

Remayöz makinesinin bölümleri. 
Remayöz makinesi, düz örme konfeksiyonunda dikime hazırlanmış düz örme ürünlerin yaka, bant, pat, cep, yan dikiş ve lastik dikim işlemlerini yapan makinedir. Esneme özelliğine sahip olan düz örme kumaşlara zincir dikişi yapan bu makine, düz örme konfeksiyonculuğunda ana dikim makinesidir. 

Remayöz makinesi iğne ve çağanoz yardımı ile birbirine bağlanmış iplikler ve ilmeklerle bir zincir dikiş dizisi oluşturarak dikim işlemi gerçekleşir. Zincir dikişi gerdirilmeye karşı esneme özelliğine sahiptir. Dikişin kumaştaki görüntüsü, bir tarafı zincir dikiş görünümünde diğer tarafı ise düz makine dikişi görünümündedir. Remayöz makinelerinin zincir dikişi üstte oluşturan ile altta oluşturanlar çeşitleri vardır. Remayöz makineleri özelliklerine göre tek iplikli ve çift iplikli olarak zincir dikiş oluşturur. 

Remayöz Makineleri 
Remayöz makinesi, yuvarlak bir kasnak üzerindeki çelik maylara takılan düz örme kumaşların dikim işlemlerini yapan makinedir. Remayöz makinesinin ayak bölümünden üstü 360 derece sağa ve sola dönme özelliğine sahiptir. Bu makineyi kullananlara remayözcü denir. Seri üretimde bir remayöz makinesinde karşılıklı iki remayözcü çalışır. Remayözcülerden biri dikilecek ürünün alttaki parçasını makineye takar diğeri ise üstteki parçayı takar ve pedala basararak makineyi çalıştırır. Bu işlem seri bir şekilde devam eder. Böylece iplik hiç koparılmadan arka arkaya dikim yapılır. Dikilen iki parça arasında 1-1,5 cm boşluk bırakılır, iki parça bu boşluktaki dikişten kesilerek ayrılır. 

Remayöz Makinesinin Çeşitleri 
- Tek iplikli remayöz makinesi 
Tek iplikle zincir dikiş oluşturan makinelerdir. Tek iplikli remayöz dikişi kolay sökülebilme özelliğine sahiptir. 
- Çift iplikli remayöz makinesi 
Çift iplikle zincir dikiş oluşturan makinelerdir. Oluşan dikişler sağlam ve esneme özelliğine sahiptir. 
- Overloklu remayöz makinesi 
Overlok ve remayöz dikişini birlikte yapan makinelerdir. 

Jufti Düğümü Nedir

Jufti düğüm. 
Jufti düğümü (jufti knot), düğümün (kırmızıyla işaretli) iki çözgü ipliği (açık sarı) yerine dört üzerine yerleştirildiği anlamına gelir. Atkı (mavi) bir veya daha fazla sıraya yerleştirilir. Bu düğümle bir halı dokurken, iş daha hızlı ilerler, ancak düğüm yoğunluğundan taviz verilir. 

Jufti düğümü iki çözgü teli üzerine yapılan İran düğümünden farklı olarak dört veya daha fazla çözgü üzerine düğümlenen bir yapıya sahiptir. Bu düğüm genellikle asimetrik üretilse de, Türk düğümüne benzeyen fakat dört çözgü üzerine yerleştirilen simetrik jufti düğüm örnekleri de mevcuttur. 

Dokumacılar bu düğümü genellikle işlerini hızlandırmak için desenlerin geniş tek renkli alanlarında kullanır. Detaylı desenlerin olduğu kısımlarda simetrik jufti düğüme dönerler. Bazı örneklerde farklı boyutlarda düğüm kombinasyonları renk efektleri için kullanılır. 

Halılar ayrıca daha az dayanıklı olma eğilimindedir ve yüzey bazen gevşek ve tüylü görünebilir. Elbette halı daha ucuzdur ancak diğer düğüm tekniklerine göre daha az tercih edilir. Düğüm hem simetrik hem de asimetrik olabilir. Jufti düğümü İran'dan gelen Horasan halılarında bulunabilir. 

Tapered Fit Nedir, Tapered Jean Nasıl Oluyor

Tapered kelime anlamı olarak Türkçe'ye, kalınlığı bir uca doğru küçülen veya incelen olarak çevrilmektedir. Taper, tapered jean olarak karşımıza çıkan tapered fit kot pantolonlar diz kapağı civarından başlayarak paçanın bitimine kadar konik bir şekilde daralır ve dar paçalı kıyafet tercih edenler için farklı bir alternatif sunar. 

Tapered pantolonlar, paçalara doğru daralan bacak kesimiyle daha fit bir yapıya sahip bu model, straight (düz kesim) jean modellerine göre daha rafine ve modern bir görünüme sahiptir. Tapered pantolonlar; üst bacağı daha kalın olan vücut tiplerinin tercih edebileceği kesim çeşitlerinden biridir. 

Marengo Ne Demek, Marengo Renginin Özellikleri

Marengo rengi. 
Marengo, gri (gri tonlu siyah) ve mavi rengin buluştuğu bir renk tonudur. Renk kodu #4C5866 olan bu renk, bazen ıslak asfalt rengi olarak tanımlanır. Kumaş endüstrisinde, marengo genellikle kumaşın rengini ifade eder ve küçük beyaz kalıntıları olan siyah veya koyu kahverengi anlamına gelir. Bazen marengo kelimesi içinde beyaz iplikler bulunduran siyah kumaşı ifade eder. 

Marengo adı Avrupa'da 18. yüzyılda ortaya çıktı ve beyaz benekli koyu kahverengi bir kumaş anlamına geliyordu. Kumaş ilk olarak kuzey İtalya'daki Spinetta Marengo köyünde üretilmiştir. Fransa'da bu renk "marengo ou brun" olarak adlandırılmıştır. Napolyon Bonapart'ın birliklerinin Avusturya ordusunu yendiği 14 Haziran 1800 tarihli Marengo Savaşı'ndan sonra marengo, beyaz veya gri iplik atlamaları olan gri veya siyah kumaş olarak tanındı. Bu renk Bonaparte'ın kısa bir süre için moda haline getirdiği gri palto ile ilişkilendirildi. Napolyon'un ünlü savaş atının adı da Marengo idi. Marengo rengi Rusya'da popüler hale geldi ve 19. yüzyılın başında marengo-claire (marengo light) adı verilen başka bir açık gri renk varyasyonu ortaya çıktı. 

Marengo rengi, Sovyetler Birliği'nde çeşitli üniformalar için kullanılmıştır. 1921 yılında bu renk Donanma üniformaları için onaylandı. 1923'te Sovyet Milis Kuvvetleri marengo renginde yeni üniformalar aldı. 

İspanyol (Guedinburg) Düğümü

İspanyol (Guedinburg) Düğümü: Tek bir çözgüye düğüm atmak söz konusudur. Diğer tekniklerden daha az kullanılmıştır. Bu teknikte renkli yün iplik çözgünün etrafında bir defa düğümlenerek uçları üste çıkarılır. Aynı sıradaki çözgüler atlamalı olarak (birer boş bırakılarak) düğümleme yapılır. Düğüm sırasından sonra üçer çözgü geçirilir. Böylece çabuk üreyen, ticari anlamda kullanılan bir düğüm tekniğidir. Kalitece düşük halıların dokunmasında kullanılmıştır. 

Türk düğümü tekniğinden, eğimli çizimlerde kullanılamaması ve her iki tarafının simetrik olmasıyla farklılaşan İspanyol düğümü, sadece keten, ipek ve ince yün iplikler kullanılmaktadır. Zikzak desenli olan İspanyol düğümü tekniğinde her metrekareye 72 bin 500'den fazla iplik düğümü yapılırken, zaman ve maliyet açısından Türk düğümüne göre tamamlanması yaklaşık iki kat daha uzun ve masraflı oluyor. 

Bu teknik tüm İspanyol halıları ile Doğu Türkistan'ın bazı bölgelerinde ve Fustat'ta uygulanmıştır.