Jufti Düğümü Nedir

Jufti düğüm. 
Jufti düğümü (jufti knot), düğümün (kırmızıyla işaretli) iki çözgü ipliği (açık sarı) yerine dört üzerine yerleştirildiği anlamına gelir. Atkı (mavi) bir veya daha fazla sıraya yerleştirilir. Bu düğümle bir halı dokurken, iş daha hızlı ilerler, ancak düğüm yoğunluğundan taviz verilir. 

Jufti düğümü iki çözgü teli üzerine yapılan İran düğümünden farklı olarak dört veya daha fazla çözgü üzerine düğümlenen bir yapıya sahiptir. Bu düğüm genellikle asimetrik üretilse de, Türk düğümüne benzeyen fakat dört çözgü üzerine yerleştirilen simetrik jufti düğüm örnekleri de mevcuttur. 

Dokumacılar bu düğümü genellikle işlerini hızlandırmak için desenlerin geniş tek renkli alanlarında kullanır. Detaylı desenlerin olduğu kısımlarda simetrik jufti düğüme dönerler. Bazı örneklerde farklı boyutlarda düğüm kombinasyonları renk efektleri için kullanılır. 

Halılar ayrıca daha az dayanıklı olma eğilimindedir ve yüzey bazen gevşek ve tüylü görünebilir. Elbette halı daha ucuzdur ancak diğer düğüm tekniklerine göre daha az tercih edilir. Düğüm hem simetrik hem de asimetrik olabilir. Jufti düğümü İran'dan gelen Horasan halılarında bulunabilir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.