Asimetrik (İran) düğüm. |
İran Düğümü, asimetrik düğüm veya Fars düğümü olarak da bilinir. Farsibaff adıyla da kaynaklarda geçer. Batı İran'daki Sine (Senneh) isimli bir yöreden adını alan bu düğüm Sine Düğümü olarak da bilinmektedir. Bu düğümde, iplik yalnızca arış (çözgü) çiftinin önündeki teline bağlanıp, diğer çözgünün arkasından geçirilip aşağı doğru çekilerek sıkıştırılmaktadır.
Bu teknikte yine iki arışa düğümleme söz konusudur. Ancak renkli ipliğin yalnız bir ucu arışa bağlanır. Öbür ucu diğer arışın atkısını dolandıktan sonra önde sağa ya da sola doğru yatık şekilde bırakılır. Bu bakımdan sağa ya da sola doğru uçları salıverildiği için kadife gibi yumuşak bir dokuma ortaya çıkar. Tek arış düğüme alındığı, diğer arışın da arkası dolanıldığı için birim metrekareye daha çok düğüm sayısı düşer. Bu yüzden ince, zarif, yumuşak halıların dokunmasına müsait bir tekniktir. Düğüm sırasından sonra genellikle ikişer arış geçirilir.
Asimetrik düğümde iplik (kırmızıyla işaretli) bir çözgü ipliğinin (açık sarı) etrafında bir ilmek halinde yerleştirilir ve diğer çözgü ipliğinin altında gevşek kalır. Her düğüm sırasının arasına atkı (mavi) bir veya daha fazla sıraya yerleştirilir. Asimetrik düğüm, daha yüksek düğüm yoğunluğuna ve daha fazla ayrıntıya sahip bir halı dokumayı mümkün kılar. Bu düğüm, Fars atölyelerinde (İran) ve Hindistan, Türkiye, Mısır ve Çin'de kullanılır.
İran düğümlü halılarda da iki atkı ipi kullanılmaktadır. Ülkemizde Uşak, Konya, Bergama (Yağcıbedir), Hereke, Gördes, Kula, Ladik, Sivas, Milas, Antalya (Döşeme altı), Fethiye, Kırşehir, Niğde, Kayseri, Isparta renk, motif, kaliteli halı üretimi yapan önemli halı merkezlerdendir.
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.