Tekstil ve Moda

Renk Grupları Neler, Renkler Kaça Ayrılır

Renk çemberi 
Renkler, insanlar üzerinde; duygusal değişiklikler, soğukluk, sıcaklık hissi, büyüklük, küçüklük, hacim, mesafe değişikliklerine neden olur. 
Ana renklerin karıştırılmasıyla ara renkler elde edilir. 
Ana Renkler 
Ana renkler doğada saf olarak bulunan ve karışımla elde edilmeyen renklerdir. Bunlar kırmızı, sarı ve mavidir. Doğada gördüğümüz bütün renkler beyaz, siyah ve bu üç ana renkten oluşmuştur. 

Ara Renkler 
Ana renkleri ikişer ikişer aynı oranda karıştırdığımızda ortaya çıkan renklere ara renkler denir. Bunlar turuncu, mor ve yeşildir. Bu renklerin farklı oranlarda karıştırılmasıyla ara renklerin dışındaki diğer renkler ortaya çıkar. 

Sıcak renkler (kırmızı-sarı-turuncu) 
Soğuk renkler (mavi-mor-yeşil) 
Sıcak ve Soğuk Renkler 
Serinlik etkisi veren deniz, orman ve gökyüzü gibi nesneleri temsil eden; mavi, mor ve yeşil renkler soğuk, ısı ve ışık etkisi veren; kırmızı, sarı ve turuncu ise sıcak renklerdir

Nötr renkler (siyah-beyaz-gri) 
Nötr Renkler 
Herhangi bir cisim güneş ışığından aldığı renkleri yansıtmayıp yutuyorsa o cismi siyah görürüz. Siyah ve beyaz rengi karıştırdığımızda gri renk ortaya çıkar. Siyah, beyaz ve gri; renk sayılmaz. Bu üç renge nötr renkler denir. Ayrıca herhangi bir rengi açmak ya da koyulaştırmak için siyah ve beyaz renkler kullanılır. 

12 yorum:

renkleri bile sıcak soğuk diye: ana ara diye ayırmış zalim insanoğlu :)

Mavi, kırmızı ve sarı renk çemberinde ana renklerdir. Görsel olarak başka renklere parçalanamaz ya da tamamlayıcı parçalara indirgenemez. Ana renklerin her biri birbirinden farklıdır çünkü hiçbir ortak unsurları yoktur. Diğer tüm renkler ana renkler olan sarı, kırmızı ve mavinin eşit oranda veya belirli oranlarda karıştırılmasıyla oluşur.

Modern çağdaki renk ve ışık anlayışı Isaac Newton’la (1642-1726) başlar. Gökkuşağını ilk çözümleyen kişi olarak bilinen Newton, seri halindeki deneylerini 1672 yılında yayınlamıştır. Newton, beyaz ışığı bir prizmadan geçirdi ve kırmızı, sarı, turuncu, yeşil, mavi, yeşil ve mor rengi çözümledi. Rengin üç temel ögesi vardır. Renk türü, doygunluğu ve değeri. Renk türü, mavi, kırmızı ve sarı gibi renklerin diğer adıdır. Rengin doygunluğu ya da kroması o rengin saflığıdır. Saflıktaki azalma o rengin yumuşatılmasına ya da matlaşmasına neden olur. Değer, bir rengin göreceli olarak açıklık ve koyuluğudur. Bir renk, beyaz eklenerek açık bir renk, siyah eklenerek de koyu bir renk haline getirilebilir.

bazı şeyleri eklemek isterim bir eğitimci olarak: 7 ana renk nedir sorusuna cevap olarak mavi, mor, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve siyah olarak sayılabilir. Ana renkler ve ara renkler nedir yukarıda açıklanmış zaten. Kaç tane ana renk var üç tane ana renk vardır, üç tane de ara renk var bütün renkler karışınca siyah olur, siyahla birlikte yedi renk olur. Renk çeşitleri nelerdir yukarıda yazılmış zaten.

renklerin sınıflandırılması,sıcak renkler nelerdir,soğuk renkler nelerdir,ana renkler nelerdir,ara renkler nelerdir,nötr renkler hangisi,renk çeşitleri,

Renk çemberi ana ve ara renkler konusunda aydınlatıcı çember renkleri güzel

renk türleri neler öğrendim yazınızla

kahverengi sıcak renk midir acaba

siyah ve beyaz nötr renklerdir ayrıca siyah ve beyazın karışımı olan gri renk ve gri tonları da nötr renklerdendir.

Renkler: genel itibariyle ana renkler ara renkler sıcak renkler soğuk renkler şeklinde ayrılmıştır.

harika bir proje olmuş 5. sınıfım ÇOK TEŞEKKÜRLER