Tekstil ve Moda

Uzak Durulması Gereken Kumaş Çeşitleri

Zararlı kimyasallar içeren tekstiller, çevreye zararlı olduğu gibi insan sağlığını da tehdit ediyor. 
Gündelik hayatımız, gece ve gündüz; çeşitli maddelerden üretilen kumaşlarla çevrilidir. Elbiselerimizden, yataklarımızdaki nevresim ve örtülere kadar; halılardan, mobilya veya araba koltuklarındaki kumaşlara varıncaya kadar 7 gün 24 saat kumaşlara temas ederiz. 

Peki neredeyse her anımıza şahitlik eden; üzerimizde ya da etrafımızda bulunan, hayatımızın bir parçası olan, asla vazgeçilemeyecek kumaşları ne kadar tanıyoruz. Elbiselerimizin hangi malzemelerden yapılıp, elbise olana kadar hangi tür kimyasallarla etkileştiğini biliyor muyuz? 

Çokta uzak olmayan bir zamana kadar insanlar doğal lifler dışında bir malzemeye sahip kumaşları bilmiyorlardı. Elbiselerin üretildiği iplikler; yün, kaşmir, pamuk, ipek, keten ve kenevir liflerinden yapılmaktaydı.
Sentetik liflerin hammaddesi petrokimya ürünleridir. 
Ancak bugün giydiğiniz elbiselerin etiketlerine bir göz atarsanız, rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi insan vücuduna zararlı yapay malzemeleri bulmanız muhtemeldir. Ayrıca, gömlek ve pantolonlarınıza; ütü istememe, buruşmama veya lekelenmelere karşı dayanıklılık gibi özellikler sağlayan kimyasal işlemler yapılmıştır büyük olasılıkla. 

Kumaşlardaki teknolojik gelişmeler hayatımızı daha kolay hale getiriyor, ancak ne pahasına? 
Kumaşlar hakkında yapılan araştırmalar sentetik ve yeni teknoloji ürünü kumaşlardan uzak durulması gerektiğini gözler önüne seriyor. Dolabınızda naylon, polyester, akrilik adına ne varsa terk edip; pamuk, keten, yün, ipek, kaşmir gibi doğal kumaşlar kullanmalısınız. Kimyasal olarak işlenmiş sentetik kumaşlar ve yarı sentetik kumaşlar, sağlığınızı ve dünyamızı olumsuz yönde etkileyen toksin kaynağıdır. Doğal lifler kullanılarak üretilmiş olsa bile elbiselerimiz üretim aşamasında çeşitli kimyasal apre işlemleri nedeniyle toksik maddeler ile yüklenebiliyor. 
Kumaşlar elbiseye dönüşünceye kadar çok sayıda kimyasal ve fiziksel işlemden geçer.  
İşte kaçınmanız gereken insan vücuduna en zararlı kumaş çeşitlerinin listesi ve bu kumaşların yerine geçebilecek daha sağlıklı ham maddeye sahip doğal kumaşlar. 

- Polyamid, petrolden yapılır ve halk arasında naylon adıyla bilinir. Bu yapay lif çoğu zaman zararlı olabilecek kalıcı kimyasal işlemlerden geçer. Hava almaz ve terlemeye neden olur. 

- Polyester, satın alabileceğiniz en kötü kumaş türlerinden biridir. Polyester kumaşlar, sentetik polimerlerden yapılır. Vücudun nefes almasını engeller, terleme yapabilir. Bazı polyester türleri biyolojik olarak parçalanabilirken, polyesterlerin çoğu biyolojik olarak parçalanamaz. 

- Akrilik kumaşlar, akriliğin ham maddesi petroldür ve uzun süre deri ile temasından kaçınmak gerekir. Yüzde yüz akrilik elbiselerde alerjik reaksiyonlar görülebilir. 

- Viskoz (viskon) kumaşlar, düzenli yıkama ve kullanımda özelliklerini koruması için kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit gibi kimyasallarla muamele edilmiş, geri dönüştürülmüş odun hamurudur. Viskon işlemiyle yapılan suni ipek olarak da bilinen bu tür lifler üretilirken zararlı karbon disülfit kullanılmaktadır. 

- Asetat ve Triasetat, odun hamuru selülozundan yapılır ve ürünü son haline getirmek için kapsamlı kimyasal işleme tabi tutulur. 

- Kimyasal işlem gören kumaşlar, herhangi bir kumaş ya da elbise, leke tutmayan, su geçirmez, kırışmama apreli veya güve ve böcek kovucu ise o kumaşlar çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilmiştir. Lekelere karşı dayanıklı ve buruşmayan kumaşların birçoğu Teflon gibi perflorlu kimyasallar (PFC'ler) ile işlenir. 

- Özel amaçlar için kullanılan kumaşlar: Bu kumaşlar çeşitli kimyasal, nükleer, biyolojik vb. zararlı ortamlar için geliştirilen özel kumaşlardır. Ham maddesinin zararlı olması nedeniyle sağlığa zararlı olabilecek kumaşlardır. Bu tür kumaşlara, asbest kumaşlar örnek olarak gösterilebilir. 
Sağlığa zararlı kumaş türleri, hassas ciltlerde; kaşıntı, kızarıklık ve yanmaya neden olabilir. 
Genel olarak, aşağıda belirtilen doğal liflerden üretilen elbiseleri tercih etmek gerekir: 
Pamuk
- İpek, 
- Keten, 
- Kenevir
- Yün, 
Kaşmir

Son yıllarda her şeyde olduğu gibi organik ürün modası kumaşlara da yansıdı, artık organik kumaşlar ve organik giysiler de kendini mağazalarda göstermeye başladı. Ancak bazı uyanık üreticiler, organik kumaşları sadece üzerine organik tekstil etiketi basarak üretebileceklerini düşünüyor. 

33 yorum:

özellikle iç çamaşırlarında parlak renkli ve sentetik kumaşlı külot, sütyen ve atletlerden kaçınmak lazım

hadi ben kaçtım organik sütyen almaya gidiyorum

sadece sağlığa zararlı kumaşa sahip giysileri almamak yetmez, ya deterjanlar ne olacak çamasırları bol su ile yıkayıp deterjan ve temizleyici maddeleri iyice uzaklaştırmalıyız

takım elbiseleri kuru temizlemeye verdikten sonra 1-2 gün askıda bekletip zararlı kuru temizleme kimyasallarının uçması beklenilmeli

evet kuru temizlemedeki uçuçu kimyasallar tehlikelidir, bazı insanlar temizlemeci dükkanından elbiseyi alıp hemen aynı gün veya ertesi gün giyiyor, daha garibi bazıları elbise değiştirme yeri olsa kuru temizlemecide üstünü değiştirecek.

Bu tür kumaşlardan yapılan elbiselerden uzak dursanız iyi olur özellikle bebek ve çocuklarımızın bedeninden uzak tutun lutfen. Onların derileri daha hassas ve korunmasız

bu tür elbiseleri giymeseniz iyi olur bencede

Pamuk ta çok masum değil.Üretim aşamasında bolca böcek ilacı kullanılıyor.İşleme sırasında ise özellikle çok miktarda ağartıcı kullanılır çünkü pamuğun doğal rengi saf beyaz değildir.Daha sonra yumuşatıcı ,sentetik vaks ve alevlenmeyi geçiktiren maddeler ve formaldehit kullanılır.

ee sağlığa zararlı maddeler içeren kumaşları hayatımızdan uzak tutalım da geriye pek birşey kalmadı gibi onu ne yapacaz

devlet tekstil sektörünü denetlemiyor mu, nerden bileceğiz biz aldığımız elbise kanserojen mi değil mi zaten bu fabrikalar doğayı kirletiyor bir de bedenimizi zehirliyorlar !

Kumaş seçerken nelere dikkat etmeliyim? alışveriş sitelerinde genelde aşağıda belirttiğim kumaşlar var; %100 Viskon, %100 pamuk, Payetli Kumaş, Kupra Kumaş, Mikropolyester, %100 Poliviskon, %100 Soft Akrilik, Polyester, Viskoz, Likra, akrilik, Pamuklu Güpür, Gabardin Kumaş, İnce Örme Kumaş, Petekli Kumaş, Sandy Kumaş gibi. şimdi ben bu kumaş türlerinin hangisi iyi, hangi kumaş daha az zararlı nerden bilecem, elbise alışverişi bildiğin kumar gibi bir şey, kumaş isimleri çok yabancı geliyor bana

bu zararlı kumaşların çoğunun elbiselik kumaş türlerinden biri olduğunu ve şu an üzerinizde bile bu elbise kumaşlarını bulabileceğinizi biliyor muydunuz.

elbiselerde en çok bulunan türlerden biri olan polyesterin insan sağlığına zararları saymakla bitmez bence dış giyimde yün ile kullanılanları hariç bence iç giyimde kulllanmayın

en doğalı incir yaprağı sanırım

kıyafetleri alırken hangi kumaşlardan seçilmeli gibi bir soruya kıyafet alırken hangi kumaşlar seçilmemeli sorusu ile cevap olabileceğini gösteren bir makale olmuş, bu tür kumaşlardan kaçınılması gerekir, kötü kumaşları anlattığınız için teşekkürler

uzak durulması gereken insanlar, uzak durulması gereken kadınlar ve uzak durulması gereken erkekler gibi uzak durulması gereken kumaşlar olduğunu da öğrendim :(

madem kimyasal elyaf bu kadar riskli, o zaman bunu organize şekilde protesto etmeli, yarı organik yarı kimyasal olsa dengelenir mi acaba, bu gidişle ya çıplak gezeceğiz ya da sağlıklı bir imalatla organik elyaf kullanacağız, vay halimize

çok güzel olmuş bu bilgilendirme artık bu tür elbiseleri almayacağım, siz de bu tür kıyafetleri almayın. özellikle bu tür kumaşlardan yapılan elbiseleri çocuklarınıza satın alıp giydirmeyin

Kıyafet alırken kumaş hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir diye başlık bile olur bu yazı için artık elbise alırken göz önüne alacağım öneriler içeriyor

"kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit" vb iplik yapımında kullanıldığından, sağlığa aykırı gibi izlenim bırakan bu yazara, kimya bilmediğini, yada o derslerde başka işler yaptığı açık."kostik soda ( NaOH, ki zeytnde suyu çekmek için bile kullanılıyor,, hani bazen zeytin yerken ağzını buruşur ya , işte o zaman zeytin suyunu tuz (NaCL) yerine Naoh(kostik) kullanıldığını bil, zeytine limon sık), amonyak, aseton ve sülfürik asit vb hepsi suyla yıkanıp giden eseri bile kalmayacak kimyasallardır. Çok dert etmen gerekirse vücudunun içine giren suya-gıdaya dikkat et-onlar direk DNA nı hucre kimyasını etkiler. Dış deriniz uzerindek yağ tabakası vs ciddi koruma sağlar. elinize bu durumda boya sürmemeniz
, eviinizi hiç boyatmamanız, boyalı arabaya binmemeniz gerekir, solunum yoluyla vucudunuza girenleri hiç saymayayım....yazar gitsin biraz daha kimya okusun..o zaman hiç tuzlu bir şey yeme-tuzun içindeki plastisleri bir okuyun bakalım

23 temmuzda yorum yazan "Anonim" kişi yazara neden saldırmış ki anlamadım, kişisel bir hesabı mı var acaba? Boyalarla ve kimyasallarla ile işlem gören kumaşların üzerinde elbette kimyasalllar kalabilir; hatta sentetik kumaşların kendisi bile zararlı olabilir. Yorumda demiş ki bu kimyasallar su ile çıkar, ne gerek bunlara zararlı demeye! kimya bilgim müthiş demiş, çeşitli örnekler vermiş ben sadece bu arkadaşa sülfirik asite su dök bakalım ne oluyor demek istiyorum. Yazarda gayet kibar bir şekilde "o kadar biliyorsan sen gel yaz" demiş ama bunu direkt dememiş ima etmiş, takdir ettim böyle mülayim ve akıllı insanlar varmış demek ki.

anladığım kadarıyla kışın çok önemli değil ama yazın bu kumaşlardan uzak durmalıyız.

Sağlıksız kumaşların, doğurganlık ve hamileliğe olumsuz etkileri, sperm sayısını azaltması gibi bazı kumaşlar cinsel sağlığı da etkilediği ortaya çıktı. İşte sağlığa zararlı olan kumaşlar.

Kumaşlar hakkında yapılan araştırmalar neticesinde sentetik ve polimer teknolojisi ürünü olan kumaşların sağlığa zararlı olduğu ve uzak durulması gerektiği ortaya çıkmıştır. Naylon, polyester, akrilik kumaşlar sağlık açısından zararlı olan kumaşlardandır. Özellikle de polyester kumaşlar sağlığı ciddi manada tehlikeye atar. Hele ki iç çamaşırlarında; atlet, külot, sütyen vb bu tür zararlı kumaşlara yer verilmesi çok sakıncalıdır. Giyimde, ev tekstil ürünlerinde ve mobilyalarda bu tür kumaşlardan uzak durmak, yerine sağlığa daha yatkın olan pamuklu, keten, yün, ipek ve kaşmir kumaşlara yer vermek gerekir.

Naylon ve plastik karışımı olan polyester kumaş iç çamaşırlarında yer alıyorsa erkeklerde sperm sayısı azlığına ve hareketsizliğine neden olmakta, kadınlarda ise terleme, koku ve vajinal sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Akrilik kumaşlar ise teri nüfuz edemediği için vücudun ısı dengesini bozmakta ve gribal enfeksiyonlara yol açmaktadır. Kimyasal özellik taşıyan kumaşlar ise uzun dönemde kalıcı sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktadır.

Hangi Kumaşlar Sağlıklı, Hangileri Zararlı?

Kumaş; pamuk, yün, keten ve ipek gibi doğal materyallerden üretilen ipliklerin dokunması ile elde edilen bir üründür. Giysi üretiminde kullanılan kumaşlar, lif kökenlerine göre sağlıklı ve zararlı olarak ayrılırlar.

Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.

Sağlıklı Kumaş Kanserden Koruyor
Kıyafet satın alırken rengine, desenine ve üzerimizde nasıl durduğuna bakarız. Hâlbuki asıl dikkat etmemiz gereken, kıyafetlerin doğal ve sağlıklı kumaşlardan üretilip üretilmediğidir. Uluslararası standartlara uymayan giysiler, kansere kadar varan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Kumaşın kalitesini gösteren rengi ya da deseni değil; ham maddesi, hangi kimyasal süreçlerden geçtiği ve sağlıklı materyalden üretilmiş olmasıdır. Kıyafet alışverişinde sağlıklı kumaşları seçebilmek için öncelikle kumaş türlerini bilmek gerekir.

bu kumaşı giymekten kaçının, kanserojen kumaş türleri, insan sağlığına zararlı kumaşlar, doğal olmayan kumaş çeşitleri,

dralon ne demek? Almanya menşeli firma tarfından imal edilen sentetik elyaf. Alman orlonu.

polyester kumaş yakar mı peki dostlar zararlı olduğuna yakar bu elbiseler bu insanı anladığım kadarıyla saf polyester akrilik vb elbiseler daha zararlı karışım kumaş olacak en azından

sayenizde sağlığa zararlı elbise çeşitlerinin hepsini kullandığımı fark ettim

bende az önce kıyafet etiketlerini kontrol ettim benim elbise dolabı da sağlığa zararlı kumaş türleri yardım ve dayanışma derneği gibi polyester mi ararsın akrilik mi bir tek asbest kumaş yok haha ondan da koruyucu elbise yapılıyormuş

Bir belgesel izlemiştim polar kumaş ile ilgili..O belgeselden sonra hayatıma bir daha poları sokmadım..Eve polar kumaşı sokmuyorum..Ancak yazıyı okuyunca aklıma Sümerbank ta satılan basma pazen gibi % 100 yüz pamuk kumaşları hatırladım..Annem basmadan pazenden elbise dikerdi bize..Senelerce giyerdik..Oradan ayakkabı alırdık ayaklarımız büyüyene kadar giyerdik..Ama illa 1 numara büyük alınırdı..Heyyy gidi günler ..O güzel günler kendini nasılda özlettiriyor..!

kış gelince çıktı piyasaya zararlı kumaşlar neden mi çünkü ucuz akrilik polyester vb. ama olması gereken bir numaralı kış kumaşı yünlüler çok pahalı. uzak durması gereken kumaşları cebi daha yakın olduğu için tercih ediyor.

uzak durmamız gereken kumaşlar ama uzak duramıyoruz maalesef çünkü üretici firmalar hep zarar veren bu kumaşları karıştırıyor elbisenin içine.