Tekstil ve Moda

Tekstil, Kumaş, Lif ve Elyaf Kısaltmaları

Lif kısaltmaları tekstilde elbise üretiminin her aşamasında kullanılır. 
Tekstil endüstrisinde kullanılan liflerin isimleri ve uluslararası lif kısaltma sembolleri aşağıda verilmektedir. Bu kısaltmaları bilmek en azından giydiğimiz elbisenin kumaşının hangi malzemeden üretildiği, etiketinde kullanılan iplik kısaltmalarının ne anlama geldiğini bilmek açısından önemlidir. İşte tekstilde kullanılan kısaltmalar ve anlamları: 

Bitkisel Doğal Lifler 
AB: Abaka
HA: Kenevir
JU: Jüt
KP: Kapok
BAN: Muz Lifi
RA: Rami
SI: Sisal
LI: Keten
CO: Pamuk
BAM: Bambu
KE: Kenaf

Hayvansal Doğal Lifler 
WG: Vicuna, Vikunya
WL: Lama
WM: Tiftik
WO: Yün
WP: Alpaka
WU: Guanako
WS: Kaşmir
WM: Mohair
LEA: Deri
CS: Kazein
SE: İpek
HS: At Kılı

Rejenere Lifler 
ALG: Alginat
AC, CA: Asetat
ED: Elastodien
CU: Bakır rayonu, kupro (Cupro) CUP, * 
CLY: Lyocell
CMD, MD: Modal
CTA: Selüloz Triasetat
CV, VI: Viskon (viskoz), 
ZE: Zein

Sentetik Lifler 
MF: Melamin
PA: Poliamid (Naylon), 
PAN, PC: Akrilik
PE: Polietilen
PES: Polyester, (PBT),(PL'de kullanılır) ** 
PI: Polyimid
PLA: Polilaktik
PO: Poliolefin
PTFE: Flor / Polytetrafloroetilen
PUR, PU: Poliüretan
PVAL, PVA: Polivinilalkol
AR: Aramid
EL, EA: Elastan
MAC: Modakrilik
CLF: Polivinilden (polivinil) Klorid, Klorofiber, 
ED: Elostodien
EOL: Elastolefin
VAL: Vinilal
LA: Lastik (Rubber), 

Madensel Lifler 
AS: Asbest, 
CBF: Bazalt

İnorganik Lifler 
CEF: Seramik
GF: Cam
STL: Çelik
CF: Karbon
AU: Altın. 

* Bakır'ın DIN 60001 e göre kısaltması CUP; ISO 2076'ya göre kısaltması CU olarak verilmektedir. 
** Aynı kısaltma plastik endüstrisinde (ISO 1043) polyeter sulfone için de kullanılmaktadır.

25 yorum:

elbise etiketlerinde genelde liflerin ingilizce ismide yazılıyor; liflerin ingilizce karşılığı da verilirse daha iyi olur diye düşünüyorum.

Bende tekstil kısaltmalarının ingilizce karşılıklarını yazayım: AC = ACETATE, AF = OTHER FIBERS, CO = COTTON, CU = CUPRO, HL = UNION LINEN, LI = LINEN, MA = MODACRYLIC, MD = MODAL, ME = METAL, PA = POLYAMIDE/NYLON, PB = POLCARBAMIDE, PC = ACRYLIC, PE = POLYETHILENE, PES = POLYESTER, PP = POLYPROPYLENE, PU = POLYURETHANE, RA = RAMIE, SE = SILK, TA = TRIACETATE, VI = VISCOSE, WA = ANGORA, WK = CAMEL, WL = LAMA, WM = MOHAIR, WO = WOOL, WP = ALPACA, WS = CASHMERE, WV = VIRGIN WOOL, EA = ELASTOMER.

bende tekstil lif açılımları yani lif kısaltmalarının açılımlarını öğrendim, tekstil lifleri uzun açılımına birde AU Altın Gold eklenmesi gerekir ayrıca: acetate CA, acrylic PAN, alginate ALG, carbon CF, ceramic CEF, CLF, chlorofibre CLF, cupro CUP, elastane EL, elastodiene ED, Elastomultiester EME, fluorofibre PTFE, glass GF, lyocell CLY, melamine MF, metal MTF, modacrylic MAC, modal CMD, polyamide PA, polyester PES, polyethylene PE, polyimide PI, polylactide PLA, Polypropylene PP, triacetate CTA, viscose CV, vinylal PVAL de ingilizce, abreviations in textile and textile composition abbreviations olarak eklenebilir.

Kumaş etiketleri çoğunlukla kısaltmalara sahiptir, elbise alırken kumaşın neyden üretildiğini merak ederdim, çocukken bunların ne anlama geldiğini hep öğrenmeye çalıştım ancak burada aradığım tekstil kısaltmalarının daha fazlasını bir arada bulup ne anlama geldiğini öğrendim.

viskon kısaltması nedir, tekstil terimleri kısaltmaları, acrylic kısaltması ne, tekstil kısaltmaları pc, tekstil kelimesinin kısaltması, tencel kısaltması, cly kumaş nedir, pac iplik nedir, kumaş türleri ve kumaş kısaltmaları nelerdir.

iplik kısaltmaları veya kumaş kısaltmalarını öğrenmek ve bilmek önemli bence çünkü elbise alışverişi yaparken alınan kumaşın türünü bilmek önemli, hem sağlık açısından hem de giyimde ekonomik olarak bu bilgi faydalı

lifler için kullanılan kısaltmalar veya kumaşlar için kullanılan kısaltmalar iyi ama elbise etiketlerinde bunlar pek yazmıyor genelde lifin ingilizce ismi ve yüzdesel olarak oranı yazıyor, tekstil liflerinin ingilizce isimlerini bilmek önemli oluyor o zaman da; 2. yorumda arkadaş yazmış teşekkürler.

başta tekstil olmak üzere plastik, kimya, otomobil, malzeme ve endüstride kullanılan hammadde kısaltmaları için teşekkürler, sağlam bir kaynak sıralı tam kısaltma listesi.

elbisedeki kumaş oranlarını artık daha rahat okuyabiliyorum, elbisedeki kısaltmaları bilmek çok faydalı alışverişe gittiğimde açıp bakıyorum elbisenin görünüşü değil yapıldığı malzeme önemli.

ben bir mağazadan elbise alırken ilk önce o elbisedeki kumaş sembollerine bakarım çünkü elbisedeki fiyat performans açısından yapay kumaşa çok para vermek mantıklı değil.

ARKADAŞLAR BW HANGİ ELYAFIN KISALTMASIDIR . BİLEN VAR MI?

Tekstillere ait geri dönüşüm sembol ve kodları, kumaş sembolleri uluslararası olarak kullanılır.

PL kumaş neyi ifade ediyor sorusunun cevabının polyester olduğunu öğrenmem iyi oldu, polyesteri pes ile kısaltılıyorken bazı kaynaklarda pl kısaltması kullanılıyor

bunlarda kumaşların formülleri demek ki pamuk poliester karışımlı kumaş kısaltması pes/co olur. %50 pes / %50 co gibi etikette yazılı olur bunlar her elbisenin

yeni duyduğum bir kumaş kısaltmasını sizinle paylaşmak istedim yukarıda yazmıyor AF: Other Fibres, AF: diğer lifler olarak geçiyormuş acaba bu diğer genel olarak liflerin hepsini kapsıyor mu? mesela hayvansal liflerden diğeri mi yoksa sentetik liflerin diğeri mi yoksa hepsini kapsayan bir şey mi?

altın elyaf neden yok au diye bir şey yok mu, böyle bir şey duydum altın kumaş, gümüş kumas vb

tekstil sektöründe liflerin kısaltmaları nasıl yapılır,kumaş kısaltmaları nelerdir,uluslararası elyaf kısaltmaları,plastik kısaltmaları,kumaş malzemelerinin kısa yazılışları,

Polyester kısaltması, Viskon kısaltması, Polyamid kısaltması, PA kısaltması, PAN kısaltma, Bambu kısaltması tekstil kısaltması nasıl yazılır.

Kumaş karışımları kısaltmaları ve harman kumaş kısaltması, lif karışımları kısa isimleri, kısa iplik adları ve kumaş karışımları kısaltmaları için teşekkürler

kısaltması CV olan cv açılımı kumaş viskondur, viskonun diğer adı viskozdur

Pa tekstilde neyin kısaltması, kumaşta Pa Ne Demek, elbisede Pa neyin simgesi, Pa ingilizce kısaltması nedir, Pa neyin kısaltması hepsinin cevabı POLİAMİD veya poliamit veya ingilizcesi polyamide

bir elbise alırken dikkat edin kumaş karışım kısaltmaları nedir öğrenin karışık kumaşlarda ne aldığınızı bilin lütfen

Cv neyin kısaltması tekstil diye yazdım

BW Almanca Baumwolle´nin kisaltilamasi yani Pamuk demek

merhaba lureks sakal kısaltması nedir acaba bilen var mı ?