Tekstil ve Moda

Türk Modacılar ve Moda Tasarımcıları

Ünlü Türk modacı ve tasarımcılarının kreasyonları artık dünya moda başkentlerinde sergileniyor. 
Türkiye'de tekstil ve moda sektörünün; son derece gelişmiş olduğunu hepimiz biliyoruz, ülkemiz tekstil ve hazır giyim alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi ve son teknoloji ile üretim yapan fabrika ve işletmelere sahip, bu alanda yıllardan beri biriktirdiğimiz; bilgi, tecrübe ve insan gücümüz; ülke olarak en önemli avantajlarımız arasındadır. 

Son yıllarda, Türkiye tekstil üreten bir ülke olmanın yanında; bu imajı daha da geliştirerek; modaya yön veren ülkeler arasına girmeye çalışıyor. Bunun için eğitim başta olmak üzere pek çok alanda moda ile ilgili atılımlar yapılıyor, İstanbul moda haftası başta olmak üzere pek çok etkinlik düzenleniyor. Her ne kadar tasarlanan kumaş olsa da; kumaş tek başına estetik bir anlam ifade etmiyor; moda dehalarının yetenekli ellerine gerek duyuyor, o rengarenk ve değişik türdeki kumaşlar sanatsal bir dokunuşla elbiseye dönüşüyor. Dünyada çok önemli ve isim yapmış modacılar var ama ülkemizde bu işin temsilcileri kimler acaba. Bu yazımızda Türkiye'nin önemli modacılarını ve moda tasarımcılarını kısaca tanıtmaya çalışacağız. İşte Türk modasına yön veren insanlar: 
Atıl Kutoğlu 
Atıl Kutoğlu: 1991 yılında Viyana Üniversitesindeki işletme eğitimini tamamladı. Moda hayatına Beymen ve Vakko gibi başarılı markalarda yaptığı stajla başlayan Kutoğlu, Münih Moda Haftası´nda ''En iyi genç modacı'', ''Avusturya´nın en iyi modacısı'' gibi birçok ödülün sahibi oldu. Dünyanın 11 ülkesinde tasarımlarıyla yer alan Kutoğlu, New York Times, WWD, Washington Post, Daily Telegraph, Süddeutsche Zeitung, Vogue, Elle, Collezioni, CNN International gibi uluslararası medya kuruluşlarıyla çalıştı. Jessica Alba, Catherine Zeta-Jones, Naomi Campbell gibi ünlü isimler de müşterileri arasında. 
Arzu Kaprol 
Arzu Kaprol: Mimar Sinan Üniversitesi Moda Konfeksiyon ve Paris American Academy’de moda eğitimi alan Kaprol, modern stilin yaratıcı isimlerinden biri. Beymen Academia ödülüne sahip modacının müşterileri arasında birçok ünlü isim yer alıyor. Arzu Kaprol kişiye özel olarak hazırladığı Atelier, özel kesimlere ve özel kumaşlara sahip olan Pret a Porter ve Video koleksiyonları ile göze çarpıyor. 
Ece Ege ve Ayşe Ege 
Ayşe ve Ece Ege: Modacı kardeşler Bursa doğumlu. Ayşe Ege, Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü'nü bitirdi. Ece Ege ise, ortaokul ve lisede kendi kendine mücevher dizaynı yaparken daha sonra Jemoloji eğitimi almaya karar verdi. Ancak, gitmek istediği okul Amerika'da olduğu için ailesi bu okula gitmesine pek sıcak bakmadı. Liseden sonra Paris'te moda eğitimi aldı. Ece Ege, Paris'te okulu bitirince "moda müessesesi yaratma" hayalini hayata geçirmek için Türkiye'ye dönmedi. Bir arkadaşıyla birlikte yalnızca gömlek tasarımları içeren bir koleksiyon hazırlayarak ilk işine başladı. Bu ilk koleksiyonlarıyla büyük bir başarıya ulaştılar. Bundan sonra, Ayşe Ege de ikiliye katılarak 1994 yılında markaları Dice Kayek’i kurdular, ilk koleksiyonlarını yine aynı yıl Paris’te sundular. Ayşe ve Ece Ege kardeşler, Dice Kayek markasıyla bugün 35 ülkede yer alıyor. 
Bahar Korçan 
Bahar Korçan: Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Bahar Korçan, Türkiye’de birçok ünlü isme kıyafet tasarımı yapan bir modacı. Ufak yaşlarda modaya olan ilgisi sayesinde Paris’e giden, ardından Vitali Hakko’nun dikkatini çekerek moda üzerine çalışmalar yapan Korçan’ın aynı zamanda tasarımlarına yer verdiği bir kitabı var. Dinle 11/12 FW, Dinle, Dahil olma projesi 10/11 FW, Kabullen ya da Değiştir 09/10 SS, Herşey işte tam bu andı, Benim şarkım kış, His 3, Karşılaşmalar, Varlık Denklemi, Köksüzlük, Sır/Söz/Öz, Gölgelere, İpler, Seçim, Bir, Anatomi, Denge, Kimlikler, Başka Zamanın Kadınları, Varoluş Vibrasyonu, Organik Ritim, Tas ve Ten, Naturel isimli koleksiyonlarını sergilemiş. 
Cengiz Abazoğlu 
Cengiz Abazoğlu: Modaya olan tutkusuyla birçok başarılı işe imza atan Abazoğlu, önce yardımcı stilistlik yaptı, ardından da haute couture atölyesi açarak işine devam etti. Türkiye’de birçok ünlü ismi giydiren Abazoğlu, ekranlarında yayınlanan pek çok moda programına danışmanlık yapmaktadır. 
Cemil İpekçi 
Cemil İpekçi: İngiltere’deki Royal Academy of Art akademisinden mezun olan Cemil İpekçi, 1975 yılında kurduğu Tzagane isimli moda evininin bir şubesini Nice’de açtı. Türk ve Anadolu kültürünü işleyen çalışmalar yapan İpekçi, kıyafet tasarımının yanında pırlanta ürünlerinin de tasarımlarını gerçekleştirmiştir. 1984-Selçuk, 2006-Kütahya, 2006 Sait Halim Paşa, 2007-Şile, 2010-Yansıma, 2010-Bir Doğu Masalı, 2010-The Ottomans, 2010-Mösyö Butterfly, 2011-Okyanus Kolejleri, 2012-Beyaz Düşler Gelinlik koleksiyonları arasındadır. 
Dilek Hanif 
Dilek Hanif: Kurduğu, Dilek Hanif Line markasıyla modern kadının stilini belirleyen Dilek Hanif, Türkiye’de birçok ünlü ismi giydirdi. İlk couture defilesini 8 Nisan 2002’de Aya İrini’de gerçekleştiren Hanif, ikinci couture defilesini 20 Ocak 2004 tarihinde Paris Haute Couture moda haftasında gerçekleştirerek ‘couture’ koleksiyonunu burada ilk sunan Türk tasarımcı ünvanına sahip oldu. 
Faruk Saraç 
Faruk Saraç, 1955 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve liseyi aynı ilde bitirdi. 1972 yılında liseyi bitirince İstanbul'a göç etti. Bir akrabasının yanında Osmanbey Samanyolu Sokak'ta kumaş deposunda işe başladı. Ardından İstanbul Kadıköy'deki Opera Nur Çarşısının zemin katında ufak bir butikle kendi işine başladı. Faruk Saraç, 1981 yılında "Butik Faruk" adında ilk mağazasını açtı. Butiğin ismi 1987 yılında Faruk Saraç oldu. Ardından tasarım ve moda işine başladı. 1991 yılında Haute Couture elbiseler yapmaya başladı. 
Gamze Saraçoğlu 
Gamze Saraçoğlu: 2004 yılında kurduğu ''Gamze Saraçoğlu Fashion Design Studio'' markası ile birçok Avrupa ülkesinde tasarımlarıyla yer alan Saraçoğlu, 2007’de Saydam Tekstil'in ve MRM Deri’nin yaratıcı yönetmeni oldu. Zara, Marks & Spencer, NafNaf, Promod gibi markalara tasarımlar yapan Saraçoğlu aynı zamanda Moda Tasarımcıları Derneği’nin de yönetim kurulu üyesi. 2009 Yılında Flow Koleksiyonu, 2010 yılı şubat ayında Müsvedde Koleksiyonu, 2010 yılı ağustos ayında Papila Koleksiyonu, 2011 yılı şubat ayında Black Ink Koleksiyonu, 2011 yılı eylül ayında Tribute to Kubrick Koleksiyonunu sanatseverlere sundu. 
Erdem Moralıoğlu 
Erdem Moralıoğlu: Ryerson Üniversitesi ve Royal College of Art’ta moda üzerine eğitim gördükten sonra Diane von Furstenberg ile çalışan Moralıoğlu, kendi markasını 2005’te kurdu. Yapmış olduğu kapsül koleksiyonuyla ''British Fashion Fringe'' ödülünün sahibi olan Moralıoğlu’nun müşterileri arasında Claudia Schiffer, Gordon Brown’un eşi Sarah Brown, David Cameron’un eşi Samantha Cameron gibi isimler var. 
Hakan Yıldırım 
Hakan Yıldırım: 2004’de ''Mor'', 2006’da ''İkinci Yüzler'', 2007’da ''Bi(R) Sefer Sonu'' defileleriyle adını duyuran Yıldırım, ‘Anadolu Medeniyetleri’nde Kadın’ konsepti ile beş genç tasarımcı arasında yer alarak moda hayatına atıldı. Türkiye’nin önde gelen giyim firmalarına koleksiyon hazırlayan ve danışmanlık yapan Yıldırım, başarılı Türk modacıları arasında yer alıyor. 
Hakan Akkaya 
Hakan Akkaya: İstanbul Sanat Akademisi'nden mezun oldu. ''Men in Black" 2013 İlkbahar/Yaz Koleksiyonunda, klasik ve smart casual çizgileriyle erkek giyimine farklı bir yorum katmıştır. 
Hatice Gökçe 
Hatice Gökçe: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden mezun oldu. Erkek giyimi için tasarladığı Gılman (Cennetin Erkek Hizmetkarı), Jön Türkler, Kara karga, Öteki, Diyojen, Invincible, Merasim, İdamlık Damatlar, Authorize, Bodyformen koleksiyonları. Bayan giyimi için ise; Gılman, Jön Türkler, Kara Karga, Melek eskileri, Işığa Övgü koleksiyonlarını sergilemiştir. 
Hüseyin Çağlayan 
Hüseyin Çağlayan: Central St. Martins College of Art and Design’dan mezun olan ve 17 Haziran 2006′da İngiliz Şövalyelik Nişanı alan Çağlayan, Domisilent Sonbahar /Kış 2012, Sip İlkbahar/Yaz 2012, Kaikoku Sonbahar/Kış 2011, Sakoku İlkbahar/Yaz 2011, Mirage Sonbahar/kış 2010, Dolce far Niente İlkbahar / Yaz 2010, Earthbound Sonbahar/kış 2009 koleksiyonlarını sergilemiştir. 
Özgür Masur 
Özgür Masur: Türkiye’nin yıldızı parlayan modacıları arasında yer alan Özgür Masur, parkinson hastalığından etkilenerek oluşturduğu ilk koleksiyonu olan ‘Den Den Hayatlar’ ile dikkati çekti. Ardından birçok başarılı işe imza atan Özgür Masur, ünlü isimlerin de stilistliğini üstlendi. 
Özlem Süer 
Özlem Süer: Sanata ve modaya olan sevdasıyla yaptığı her işe duygusunu ve bilgisini katan Özlem Süer, küçük bir atölyede başladığı moda hayatına Özlem Süer House Deluxe ile devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde, 60 butikte satılan tasarımları ile yurt içi ve yurt dışında başarılara imza atıyor. 
Simay Bülbül 
Simay Bülbül: İngiltere ve Hollanda’da aldığı eğitimi sürecinde oluşan vizyonunu ve tasarım alanında yaptığı çalışmalara dayanan birikimini kendi koleksiyonlarında bir araya getirdi. 2003 derisigner (deri tasarım yarışması) Türkiye birincisi olan Simay Bülbül’ün, ağırlıklı olarak deriden oluşan tekstil ürünleriyle tamamladığı koleksiyonları, sadelikle farklılığı birlikte yakalayabilen detaylarla ön plana çıkıyor. Gelin, Pure, Zaman 09-10 FW, Makaradan kopardığımız masallar 2010 Yaz, Şaman Kadınları 10-11 FW, Attarti ana 2011 yaz, Zamanın seslenişi 11-12 FW, Kırılma noktası 2012 yaz koleksiyonlarını sergilemiştir. 
Tuvana Büyükçınar 
Tuvana Büyükçınar: Mimar Sinan Üniversite’sinde endüstriyel tasarım bölümünde okuduğu yıllarda moda alanında ilerlemeye karar verdi. 2005 yılında en büyük hedeflerinden birini gerçekleştirdi ve Tuvanam markasını kurdu. 2010 yılında Tuvanam Baby Couture markası ile bebeklere özel haute couture tasarımlar yapmaya başladı. 
Yıldırım Mayruk 
Yıldırım Mayruk: Şapka yaparak başladığı moda hayatında yaptığı kıyafetlerle Türkiye’nin en ünlü modacıları arasında yer alan Mayruk, birçok ünlü ismin de kıyafetlerini tasarladı. Türkiye dışında Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi yerlerde de tasarımları yer alan Mayruk, Türk modasının mihenk taşlarından biri. 
Zeynep Tosun 
Zeynep Tosun: Zeynep Tosun, Üniversitede işletme okuduktan sonra moda tasarımı eğitimi almak üzere İtalya, Milano’daki Istituto di Marangoni’ye gitti. Aynı zamanda yaz kursları da aldığı okulda okurken 2005 senesinin yazında Türkiye'de Derishow’da staj yaptı. İtalya’da 1 senelik moda tasarım kursundan sonra aynı okulda master programına kabul edildi. Bu program boyunca illüstrasyon, dijital moda, kalıp ve moda tarihi dersleri aldı. 

Dünyanın En Ünlü Modacıları»»

25 yorum:

türk modacı erkek olmuyo bildiğim kadarıyla ya da sayısı çok az :D

bunlar kim ya kendilerine modacı diyorlar türkiyenin modacılarıymış bunların dünyada adı sanı bilinmiyor..

dünyaca ünlü Türk modacılarımız ve tasarımcılarımız var tabi ki

slm
magdem bunlar türkiyenin modacilari digilse ozaman sizden bi tasarim görerlim !
belki dünyaca pek bilnmiyorlardir ama bizim türkiyemizin en ünlü tasarimcilaridir !
siz ne anlarsiniz modadan.. bi toplum olarak birbirinize destek cikacagniza heleki bu zamanda böyle seyler demeniz cok ayip !
birbirinize destek cikin tüm dünyaya bizim modacilarimizin tasarimini gösterin ozaman bak gör kimlerin adi sani biliniyor !

İnsanlari eleştiriyorsaniz en azından Türkçe yazmayi biliyor olun.

ivana sertttttttttttt en guzeli kim ne derse desinnnnnnnnnn canim ivanam seni cokkkkkkkkkkkkkkk seviyorum

İvana sert türk mü be

Merhaba, gerçekten güzel bir çalışma yapmışsınız fakat Barboros şansal ı unuttunuz sanırım. Bu arada gerçekten moda tasarım'a hazırlanan bi erkek olarak TÜRKİYE nin erkek modacı hakkında fikirleri degişmesi ümidiyle :)

Dogru dünyaya aciliyoruz. Arap dünyasina ve Dogu blok ülkelerine. Avrupaya acilmaya korkuyoruz, korkuyorsunuz...
Biraz cesaret avrupa pazarina girmek icin...
Riziko olmadan Basari olmaz...

Adı duyulmamış mı? asıl bunlar modacı kariyerlerini tvde arttırmaya çalışmayan

Ben bizim modacılarımıza gerçekten güveniyorum ve onlardan herhangi biriyle çalışmayı çok isterim kendimi geliştirmemde ön ayak olurlar. Dikim bilgime çok güveniyorum ama:(( kalıp bildim biraz az. Lütfen içinizden tasarımcı,yada tasarımcı arkadaşınız varsa çalışmayı çok isterim 05310327050 deyvandeniz@gmail.com deniz.yılmaz..ay

Insanlar boyle iste agzi kokusmusken koca parasi yiyerek ismini marka yapmaya calisan sacma sapan insanlara modaci der takip eder gercek tasarimcilari ise tanimaz bilmez bir de elestirirler. Napalim beyin parayla satilmiyorki alsinlar!!

Türk modacıların halini terzi yamağı barbaros şansal gibi millet düşmanları sayesinde öğrenmiş olduk, erkek olun biraz.

barbaros şansalı neden bütün moda dünyasına mal ettiniz ki, neden bütün modacılar şöyledir böyledir diye genelleme yapıyorsunuz. hepsi aynı değil ülkesini seven ve işini yapan çok düzgün modacılarımız da var bunu da dikkate alın

Bence en ünlü ve en güzel tasarıları sergiliyen " tarık ediz " dir

Faruk Saraç'ın yanında bunlar kim ya bir kaçı insan bile değil

bencede Nur Yerlitaş, tvde reytingleri de iyi modayı gençlere sevdirmiştir :) programa katılan kızlarımız biraz salak ama olsun, moda salak sever demek ki.

Erol Albayrak nerede. kendisi yurt dışında profösör.

Türk modasının sorunu bence yapılan moda tasarımları, defile, kreasyon, çizim, desen ve ortaya konan elbise modellerinden çok modacıları yani bu işi yapanları, ortaya çıkan işten fazla konuşuyoruz. Böyle olunca modacıların özel hayatları yaptıkları işin önüne geçiyor ve bir anda magazine dönüşüyor. Yorumları okuyunca bunu daha iyi anlamış oldum. Kimse moda ve tasarım hakkında birşey bilmezken, tasarımcı ve modacılar çok biliniyor.

heytt be yurudumun modacilari bir garip ama ama moda yorumculari da bambaska su yazinin altinda donen muhabbet bile yurdum modasinin ne yonde ilerledigini gosteriyor

yerli moda tasarimcilarimiz da şu listede yer alabilselerdi keşke: https://tekstilsayfasi.blogspot.com.tr/2014/11/dunyanin-en-unlu-modacilari-ve.html

Kendi degerlerimizi asagilama hastaligindan muzdarip insan tipleri buralara da ulasmis.
Bence gayet basarili tasarimcilarmiz var ve dunyaya acildikca daha da one cikiyorlar.Son olarak les Benjamins tisortu giyen Jay Z yi duydum mesela.Lutfen el birligiyle hakettigimiz noktaya ulasmak icin yapici olalim.
Faruk Sarac hakkinda guzel bir bilgi de Bursa'daki ipek fabrikasinin (Fabrika_i Humayun)binasi restore edilerek acilan TCFaruk Sarac Tasarim Meslek Yuksek Okulunu ulkemiz moda ve tasariminin hizmetine kazandirmis olmasi.
Ulkemizde daha cok ve belki yeniden gelistirilmesi gereken bir tasarim bileseni ise kumaslar.Dogal girdisi yuksek geleneksel ve yeni daha zengin bir tekstil uretimimiz olmali.

bende biliyorum pek çok türk tasarımcı var yabancı moda evlerinde çalışan birkaçı baş tasarımcı hatta, daha alt düzeylerde çalışan modacılarımızı saymıyorum bile. Türk insanı yetenekli ve kreatif karakterli millet iyi bir eğitim ve planlı bir çalışma ile neden dünya modasına yön vermeyelim, yeter ki birbirimize destek olalım

unlu turk modacilar,popüler türk modacı,türk modasına yön veren modacılar,en ünlü türk modacılar,türk moda tasarımcıları,moda,unlu elbise tasarimcilari turk,

ya bizim modacı değil çağdaş bilimadamları yetiştirmemiz lazım.